“Balkenende net Mozes'

Het CDA voelt niets voor bestuurlijke vernieuwing, als die de positie van politici aantast. Referenda, direct gekozen bestuurders en burgerfora zorgen voor bange politici en verplaatsen de macht van Den Haag naar Hilversum.

Dat zei Gerda Verburg, vice-fractievoorzitter van het CDA, gisteren bij een discussie over politiek leiderschap in in Amsterdam. “Dit soort bestuurlijke vernieuwing is niet meer dan verantwoordelijkheid voor moeilijke beslissingen afschuiven op burgers.“

De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 hebben afspraken gemaakt werk te maken van bestuurlijke vernieuwing. Sinds dit weekend onderzoekt een Burgerforum of het kiesstelsel kan veranderen.

Gerda Verburg vergeleek premier Balkenende in leiderschapstijl met Mozes, die volgens het bijbelboek Exodus het volk Israël uit Egypte bevrijdde. Ook Mozes was niet altijd populair, zei Verburg, maar had wel een visie. “De geschiedenis zal Balkenende II beoordelen als het kabinet dat ons land veilig de 21ste eeuw binnenloodste.“