Appel versus slagroom

De Stichting Bakkerij Imago kwam vorige week woensdag met het bericht dat we in 2005 met zijn allen 8 procent minder hebben besteed aan taart. Viel er weinig te vieren? Of beginnen die overheidscampagnes om ons bewuster te laten eten eindelijk vrucht af te werpen? Dat laatste kan best eens het geval zijn. Hier in nrc.next stond namelijk diezelfde dag te lezen dat het percentage volwassen landgenoten met overgewicht vorig jaar voor het eerst sinds 1981 is gedaald, van 47 procent naar 45 procent. Dat is heel mooi natuurlijk. Houden zo.

Dezelfde stichting heeft ook onderzocht welke taarten het populairst zijn en waarom. Eén keer raden wat er op nummer 1 staat: appeltaart. Wij zijn een appeltaartennatie. Ook mooi. Ook houden zo. Een opvallender uitkomst van het bakkersonderzoek is het gezonde imago van appeltaart. Veel mensen gaven aan voor appeltaart te kiezen omdat het gezonder of slanker zou zijn dan, bijvoorbeeld, slagroomtaart.

Ik heb het even nagekeken op www.caloriechecker.nl, maar hierin vergissen die appeltaarters zich lelijk: een punt appeltaart is goed voor maar liefst 280 kilocalorieën, terwijl een punt slagroomtaart er 270 levert. Toch 10 calorieën winst voor de slagroomtaarters. In theorie. Want in de praktijk vermoed ik dat de meeste appeltaarters ook nog een flinke toef slagroom op hun taartbordje kwakken. Even rekenen. Een eetlepel geklopte slagroom met suiker tikt er 35 c'tjes bij, een beetje toef meet toch minimaal twee eetlepels. Score voor het appeltaartteam: 350 calorische eenheden.

De moraal van dit verhaal is vierledig: a. Taart eet je niet omdat het gezond is. b. Taart eet je omdat het lekker is. c. Taart eet je niet elke dag. d. Als je taart eet, doe het dan goed.

Volgens de caloriechecker levert een appelbol, zo'n onschuldig, supergezond appeltje dat is ingepakt in een krokant laagje moddervet bladerdeeg, 570 calorieën. Maar lekker...

voor 4 bollen

een handje rozijnen

een scheut rum

4 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid

4 kleine, stevige appels

50 g suiker

1 theelepel kaneel

1 ei, losgeklopt

Verwarm de oven voor op 200°C. Week de rozijnen 15 minuten in warm water met rum. Schil de appels en steek met een appelboor het klokhuis eruit. Meng de (uitgeknepen) rozijnen met de suiker en kaneel. Rol met een deegroller de plakjes bladerdeeg uit tot ongeveer 15x15 cm. Ze moeten zo groot zijn dat ze om de appels heen zijn te vouwen. Zet in het midden van elk plakje een appel en vul de holte met rozijnen. Bestrijk de randen van het bladerdeeg met losgeklopt ei en vouw de pakketjes dicht. Bestrijk dan de buitenkant met ei en schuif ze op een bakplaat in het midden van de oven. Bak de appelbollen in ongeveer 20 minuten goudbruin.

Ook appeltaart-addict? Stuur je beste appeltaartrecept naar Janneke via www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil