7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met IENS

Steakhouse Wild West

Mocht je denken dat je in Flevoland bent, dan heb je je ogen dicht. Want je waant je in the wild west in dit met hout betimmerde, voor sommigen iets te hokkerige restaurant. Het lijkt of de fors geproportioneerde gerechten zoals de Cajun-steak ook zijn ingesteld op hongerige cowboys en Amerikaanse kinderen die verder geen interesse in groente hebben. goed | Uitermate vriendelijke bediening. De pindadoppen die mijn nichtjes op de grond mochten gooien waren voor de kleine dames het hoogtepunt. Verder voor de volwassenen een grote portie vlees en friet, zoals je kan verwachten in een Amerikaans restaurant. De muziek kan wel wat zachter.(L.d.J., 08-08-2005)

redelijk | Bediening was ook goed en de prijs viel ook erg mee.(D.B., 27-02-2005)

2 THEATER

Hersenschimmen

Rotterdam. Aanvang: 20.15u. Rotterdamse Schouwburg, Schouwburgplein 25, Inlichtingen/kaarten: www.schouwburg.rotterdam.nl & 010-411 81 10.

Het Ro Theater brengt een toneelbewerking van Hersenschimmen, de bekende roman van J. Bernlef over een oudere man die langzaam zijn geheugen verliest. Hersenschimmen is de laatste regie van Guy Cassiers bij het Ro Theater en de afscheidsvoorstelling van Joop Keesmaat, die de hoofdrol van Maarten speelt. Het boek past naadloos in Guy Cassiers' serie boekbewerkingen met als centrale gedachte dat de mens is opgebouwd uit louter herinneringen.

3 PSYCHIATRIE

Ga uit m'n beeld!

Utrecht. Aanvang: 20.00u. Club Oosterkade, Oosterkade 18. Inl/res: 030-233 24 30 & www.tumultdebat.nl

De chronisch psychiatrische patiënt krijgt steeds vaker te maken met intolerantie, onbegrip en zwart-witdenken. De media en de politiek spelen hierin hun eigen rol, door in fraaie oneliners deze “outcasts' op één hoop te gooien. Termen als psychoten, gestoorden en gekken zetten de beeldvorming van de psychiatrische patiënt op een forse achterstand. Is er nog wel een plek voor deze mensen in onze maatschappij? Debat: Hans Spekman, Joost Eerdmans, Martin Roeten en Caroline van den Heuvel. Voorzitter: Will Tinnemans.

4 LITERATUUR

Rosita Steenbeek: Jan Wolkers

Amersfoort. Aanvang: 20.00u. Rietveldpaviljoen De Zonnehof, Zonnehof 8. Kosten: 10 euro. Res/inl: 033-463 30 34 & www.dezonnehof.nl

Schrijfster Rosita Steenbeek studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en studeerde af op de roman De Doodshoofdvlinder van Wolkers. Sinds die tijd houdt zij persoonlijk contact met hem. In het eerste deel van deze avond gaat zij in op het literaire werk van Wolkers en belicht ook haar persoonlijke band met hem. Na de pauze gaat ze in gesprek met het publiek. Naar aanleiding van de tentoonstelling “Jan Wolkers - hommage aan een dubbeltalent', nog tot en met 9 april te zien in De Zonnehof.

5 POETRY SLAM

Optreden Woorddansers

Groningen. Aanvang: 20.15u. Huis de Beurs, A-Kerkhof Zuid Zijde 4 . Inl: 050-312 03 33 & www.flanor.nl

De poetry slammers Jeroen Naaktgeboren en Arie Hordijk (beide uit Rotterdam, 1977) vormen samen De Woorddansers. Voor het woorddansen schrijft Jeroen de poëzie en vertolkt Arie de tweede stem. In 2003 wonnen zij de landelijke poetry slam-finale. Afgelopen zomer verscheen bij uitgeverij Douane hun boek met cd Poetry Slam, het festival. Een WoordDansers beleving. Vanavond zal het duo laten zien dat poëzie en muziek goed samen kunnen gaan.

6 FILM

Bolletjes Blues

Regie: Birgit Hillenius en Karin Junger. Met o.a. rapper “Negativ' en Sophie van Oers. In: 15 bioscopen.

Eerst wilden Junger en Hillenius een documentaire maken over een jonge Surinamer die zijn leven vergooit als bolletjesslikker. Dat was vast mooi geworden, maar het is toch fijn dat ze voor de extreme fictievorm van de musical hebben gekozen. Omdat die in Nederland zo zelden wordt benut, en omdat ze zo een weldadige afstand creëren tussen realisme en gekunsteldheid. Niet in alle scènes lukt het hun om daar het beste resultaat uit te slepen. Maar waar het wel lukt is Bolletjes Blues swingend en onderhoudend en overtuigend.

7 SPIRITUALITEIT

Lezing en dialoog met Andrew Cohen

Amsterdam. Aanvang: 20.00u. Amvestzaal Beurs van Berlage, Damrak 243. Kosten: 22,50 euro. Voertaal: Engels. Inl/res: 020-521 75 75 & www.andrewcohen.org

De Amerikaanse spirituele leraar Andrew Cohen verzorgt vanavond een lezing over de betekenis en het doel van spiritualiteit in de 21ste eeuw: Evolutionaire Verlichting. Spiritualiteit voor de 21ste eeuw. Cohen beschouwt het als zijn grote opdracht om een revolutie op gang te brengen in het menselijk bewustzijn.

Almere, Havenzicht 14 Telefoon (036) 531 56 52 keuken open 17.00-21.30u, ma gesl. gem. prijs 3-g. à la carte 23,00 euro Categorie: honden toegestaan

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens