7 redenen om thuis te blijven

1 film

The Matrix (VS, 1999) SBS, 20.30-22.30u., vervolg 22.50-23.20 u.

“There is no spoon', luidt de raadselachtige mededeling die de held Neo (Keanu Reeves) te horen krijgt wanneer hij een orakel raadpleegt. Het is de sleutel tot een beter begrip van schijn en werkelijkheid of beter: het signaal dat verwarring het oogmerk is van de film. The Matrix is een handige, modieus vormgegeven mystificatie die varieert op een thema, dat zo oud is als de grot van Plato. Wat wij waarnemen als de werkelijkheid is slechts schijn. Over The Matrix kun je eindeloos doorbomen in het café. Toch is het principe simpel. In de 22ste eeuw wordt de wereld geregeerd door een kwade macht, die de mensheid gevangen houdt in een virtuele realiteit. Vrijheidsstrijders onder aanvoering van Morpheus beschikken over een pil, die hun de trieste werkelijkheid laat waarnemen. Vanuit een schip binden de rebellen, die oosterse vechttechnieken in hun virtuele lijf gedownload hebben, de strijd aan met de machthebbers. Het wachten is op de messias, die door zich te realiseren dat een lepel geen lepel is, de toverkracht kan doorbreken. Is Neo the One? (HB)

2 portret

Het uur van de wolf: Keith Moon

Ned.3, 20.25-21.25u.

Documentaire over Keith Moon, dertien jaar lang drummer van de band The Who. Hij was razend populair bij het publiek door zijn virtuoze drumstijl, zijn humor en zijn gekke gedrag bij concerten. Maar hij was ook hyperactief, gewelddadig tegen zijn jonge vrouw en een overmatig drank-en drugsgebruiker. Op 32-jarige leeftijd stierf Moon aan een overdosis medicijnen.

3 reportage

It's not easy being green.

BBC2, 21.00-22.00u.

Eerste aflevering van een serie reportages waarin de familie Strawbridge zichzelf op een “groene' manier probeert te onderhouden. De Strawbridges betrekken een drie eeuwen oude boerderij in Cornwall met een lekkend dak en zonder elektriciteit. Hoewel het gezin moderne gemakken zoals de afwasmachine niet wil afzweren, proberen ze wel alleen gebruik te maken van wind-, water- en zonne-energie.

4 making-of

V for Vendetta

SBS6, 23.45-0.20u.

Blik achter de schermen bij de opnames van de nieuwe sciencefictionfilm V for Vendetta, die vanaf donderdag in de bioscopen draait. De film speelt in het totalitaire Groot-Brittannië van de toekomst. De jonge Evey (Nathalie Portman) wordt gered door de gemaskerde man V (Hugo Weaving). V en zijn vrienden willen in opstand komen tegen het schrikbewind van de Britse leiders en Evey wordt zijn bondgenoot in de strijd.

5 game

Phoenix Wright: Ace Atorney

Nintendo DS, 44,99 euro

De Nintendo DS weet met zijn aanraakscherm, ingebouwde microfoon en stylus-besturing nieuwe speelmogelijkheden te creëren. Phoenix Wright maakt hiervan op frisse wijze gebruik. Je kruipt in de huid van de jonge advocaat Wright die rechtszaken tot een goed einde moet brengen. De uitvoering doet denken aan de stoffige tekstadventures van weleer, toen spellen enkel bestonden uit regels tekst. Phoenix Wright kent uiteraard wel beeld en geluid maar is voor een videogame anno 2006 behoorlijk statisch. Aardig is het bezoeken van misdaadlocaties om bewijsmateriaal te verzamelen. Door in de microfoon van de DS te blazen, verwijder je stof op zoek naar vingerafdrukken. Ook ondervraag je getuigen die je zaak kunnen versterken. Met genoeg research ga je goed voorbereid de rechtszaal in om te pleiten. “Objection!“ schreeuwen tegen de microfoon is leuker dan je zou denken. (JM)

6 ontspan

Warmestenentherapie

www.wehkamp.nl, 44,96 euro

In de woelige wereld van de massage volgen de trends elkaar snel op. Inmiddels kun je in ieder saunacomplex shiatsu- en hot stone-massages krijgen. De basaltstenen komen uit verre rivierbeddingen in Hawaii of Indonesië. Dat is goed voor de energie die ze uitstralen. Voor thuis heeft Wehkamp een wat minder exotisch alternatief bedacht: kunststof stenen. Ook best lekker. Het gaat uiteindelijk toch vooral om de warmte. Je krijgt twintig stenen en een “verwarmingsbassin' dat je met water moet vullen. Een pannetje warm water volstaat blijkbaar niet. Als de stenen warm zijn, leg je ze op de “energiecentra' van je lichaam, zoals je rug en voorhoofd. Voor elk stukje van je lijf is er een andere steen meegeleverd. Je spieren worden er soepel van. Volgens Wehkamp is de therapie “de beste voorbereiding op een massage“. Moet je die natuurlijk wel nog even van iemand zien los te peuteren. (JL)

7 site-seeing

Ontevreden huisvrouw

www.disgruntledhousewife.com

Huisvrouwen saai? Op de website disgruntledhousewife.com (dit keer is ze ontevreden, niet wanhopig) is “huisvrouw' een stoere geuzennaam. Waar zijn huisvrouwen ontevreden over? Precies, mannen. De grootste attractie is dan ook de “dicklist', een virtuele klaagmuur waar vrouwen uit heel Amerika seksegenoten waarschuwen voor de onbetrouwbare klootzak die haar zo bruut aan de kant zette, en bovendien nooit meer iets van zich liet horen. Meer dan 4.000 venijnige getuigenissen zijn gerangschikt op voornaam (“A is for Asshole, B is for Bastard'). De genoemde slechteriken maken naïeve schoolmeisjes zwanger, lenen absurd veel geld, zijn slecht in bed, gaan vreemd, betalen geen alimentatie en doen het met je beste vriendin. Onder het tabblad “hatemail' zijn reacties van mannen opgenomen: “Your site is just so maddening... and hypocritical! Just like a woman!“ (OvD)

    • Olga van Ditzhuijzen
    • Janna Laeven
    • Jan Meijroos