Wouter Bos: India zo corrupt als de neten

PvdA-leider Wouter Bos vindt de Indiase overheid 'zo corrupt als de neten'. Volgens Bos moet Nederland daarom 'geen bilaterale ontwikkelingshulp' aan India aanbieden.

Coalitiepartijen CDA en VVD noemen de corruptie-uitspraak van Bos respectievelijk 'niet zo diplomatiek' (Henk Jan Ormel) en 'onbehoorlijk, onproductief en niet-ministeriabel' (Hans van Baalen). De laatste wil dat Bos 'een bezoek brengt aan de ambassadeur van India, om zijn excuses te maken'.

Bos deed zijn corruptie-uitspraak afgelopen vrijdagavond, aan het slot van een studiereis met zijn collega-fractievoorzitters van CDA, VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie door India.

De PvdA-leider reageerde op suggesties van CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen en GroenLinks-leider Femke Halsema, om de in 2003 stopgezette ontwikkelingshulp aan India nieuw leven in te blazen.

Kamerlid Van Baalen (VVD), zelf niet mee op de Indiareis, denkt dat 'Bos nog veel heeft te leren, zowel op binnenlands terrein als op buitenlands gebied'. Van Baalen: 'Hij zal nu zeggen dat het een slip of the tongue was. Maar de PvdA is een serieuze partij, dáárom neemt de VVD dit serieus. Als de Groep Wilders het had gezegd, hadden wij niet zo gereageerd.' Ook de nieuwe fractieleider van de VVD, Willibrord van Beek, noemt de uitspraak van Bos 'erg onverstandig'. Van Beek: 'In zijn geval zou ik excuses aanbieden.'

Het CDA heeft ook kritiek, maar begrijpt 'dat zoiets een keer kan gebeuren'. Kamerlid Ormel: 'Het is niet zo diplomatiek. Ik denk dat hij het zelf ook niet zo'n gelukkige opmerking vindt.' Het CDA zal Bos niet oproepen excuses aan te bieden. Ormel: 'Welnee, dat doet hij toch niet. Wij willen het hierbij laten.'

CDA en GroenLinks willen de bilaterale ontwikkelingshulp aan India herstellen. Maar oppositiepartij PvdA en coalitiefracties VVD en D66 zien daar niets in.

Volgens Bos doet de Indiase overheid niets aan de tweedeling in het land, en kan hulp beter via non-gouvernementele organisaties lopen.

Overigens werd de bilaterale ontwikkelingshulp beëindigd op verzoek van India zelf. India gaf drie jaar geleden aan geen hulp meer te willen ontvangen van kleine landen.