Wit-Rusland: harde ingreep politie

De Wit-Russische politie heeft zaterdag met grof geweld een eind gemaakt aan een mars van opposanten naar een gevangenis in Minsk. Onder de mensen die werden gearresteerd bevindt zich Aleksandr Kozoelin, een van de rivalen van president Aleksandr Loekasjenko bij de recente presidentsverkiezingen.

De oppositie had zaterdag uitgeroepen tot nationale dag van protest tegen de verkiezingsuitslag, die door internationale waarnemers algemeen als vervalst is veroordeeld. De politie had het centrale Oktoberplein, waar de oppositie in de dagen na de verkiezingen een permanente protestbijeenkomst had gehouden, afgesloten. Een menigte van rond zevenduizend opposanten kwam in een park in de buurt bijeen. Daar werden ze toegesproken door oppositieleider Aleksandr Milinkevitsj, Loekasjenko's belangrijkste uitdager bij de presidentsverkiezingen. 'We kunnen trots zijn op wat we hebben gepresteerd: de angst is overwonnen', aldus Milinkevitsj. Hij kondigde de oprichting aan van een 'Volksbeweging voor de Bevrijding van Wit-Rusland'. Hij zei dat de volgende nationale actiedag op 26 april wordt gehouden. Dan herdenken de Wit-Russen de ramp met de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986.

Enkele honderden betogers besloten tijdens de manifestatie naar een van de detentiecentra te lopen waar een aantal van de eerder opgepakte betogers is opgesloten. Ze stuitten daarbij op de oproerpolitie, die na enige tijd keihard ingreep - voor het eerst sinds de betogingen begonnen. Er werden schokgranaten afgevuurd, een aantal demonstranten werd in elkaar geslagen en enkele tientallen mensen werden opgepakt. Aleksandr Kozoelin werd uit een auto getrokken en weggevoerd. Pas gisteren vernam zijn vrouw dat hij wordt beschuldigd van vandalisme - een aanklacht waarop maximaal zes jaar gevangenisstraf staat. Milinkevitsj zei gisteren dat de mars naar de gevangenis een fout was geweest.

Minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Naoemov zei gisteren dat de politie was opgetreden omdat de oppositie een staatsgreep voorbereidde en van plan was Loekasjenko te vermoorden.

Na het brute politie-optreden bleef het gisteren in Minsk rustig. Rond honderd jongeren staken kaarsen aan bij een 'politiek neutraal' monument.

De regering in Minsk beschuldigde gisteren de EU en de VS van 'anti-Wit-Russische hysterie' en pogingen 'Wit-Rusland te destabiliseren'.