Winkels kort voor opening ontruimd

Een feestelijke opening van een deel van het nieuwe winkelcentrum van Almere is vrijdagmiddag door de gemeente afgelast. Ze heeft twijfels over de veiligheid van de constructie.

Het gaat om een aantal winkels onder de woonflat Het Kanteel in het nieuwe stadshart van Almere. Vrijdagavond zijn de winkels ontruimd. Op dat moment werd er de laatste hand aan gelegd in verband met de opening, de volgende dag. Werklieden mogen de winkels inmiddels weer in. De gemeente verwacht dat de winkels over één of twee weken alsnog open kunnen.

Volgens een woordvoerder zijn enkele maanden geleden aanpassingen in het gebouw geconstateerd die niet conform de vergunning waren. Over de aard ervan wil de gemeente niet zeggen. Na overleg heeft projectontwikkelaar Almere Hart toen noodvoorzieningen getroffen. Maar volgens de gemeente heeft Almere Hart bijbehorende berekeningen niet op tijd geleverd.

Enkele weken geleden heeft een ambtenaar die aan het project werkte zelfmoord gepleegd. Volgens het dagblad De Telegraaf zou de ambtenaar in een afscheidsbrief hebben gewezen op constructiefouten. De gemeente wilde daar vanmorgen niet op reageren. Ze zou vanmiddag met een verklaring komen.

Een woordvoerder van Almere Hart zegt dat aanpassingen aan de winkels zijn verricht om aan de wensen van winkeliers tegemoet te komen. Volgens de woordvoerder heeft de gemeente de wijzigingen goedgekeurd, maar kreeg ze later toch twijfels over de stabiliteit. De projectontwikkelaar heeft onlangs stutten aangebracht onder de woontoren. 'Dat was niet nodig, maar we wilden alle twijfels wegnemen.'

De winkeliers die vrijdag te horen kregen dat ze hun nieuwe winkels moesten verlaten, hebben daarvoor tot vanochtend geen verklaring ontvangen. Een aantal van hen overweegt een schadeclaim in te dienen.

De opening van het volledige winkelcentrum staat gepland voor 22 april. Een week later bezoekt de koningin Almere.