Wereldtitel voor Meissner (16)

Een jaar geleden was ze nog niet oud genoeg om mee te mogen doen aan de wereldkampioenschappen, gisteren stond de 16-jarige kunstrijdster Kimmie Meissner in Calgary bij haar eerste WK op de hoogste trede van het erepodium. De Amerikaanse debutante veroverde de gouden medaille, haar landgenote Sasha Cohen begon als favoriet aan het toernooi in Canada, maar kon de spanning niet aan en moest genoegen nemen met het brons.

De Amerikaanse debutante Kimmie Meissner tijdens haar winnende vrije kür. Foto AFP Kimmie Meissner of the United States performs during the Ladies Free Skating 25 March, 2006 at the ISU World Figure Skating Championships at the Saddledome in Calgary, Canada. AFP PHOTO/JEFF HAYNES AFP

WK-debutante Meissner liet een fraaie vrije kür zien en werd daarvoor met 129,70 punten beloond. Samen met de korte kür vergaarde de schaatsster 218,33 punten, een persoonlijk record. Meissner was als derde de finale ingegaan.

Het zilver ging naar de Japanse Fumie Suguri (209,74). De 21-jarige Cohen kreeg 208,88 punten. Ze slaagde er niet in om te profiteren van de afwezigheid in Calgary van de Japanse olympisch kampioene Shizuka Arakawa en titelverdedigster Irina Sloetskaja uit Rusland. Na de verplichte kür voerde Cohen het klassement nog aan, net zoals ze dat na dat onderdeel op de Spelen in Turijn had gedaan. Vorige maand viel ze terug naar de tweede plaats, en belandde Sloetskaja op de derde plaats.

Meissner begon met kunstrijden toen ze geïnspireerd werd door haar drie oudere ijshockeyende broers. De scholiere deed vorige maand in Turijn mee aan de Olympische Spelen. Ook daar haalde ze de finale, maar een medaille zat er niet in. Meissner werd zesde. Als Meissner volgend jaar probeert haar titel te prolongeren, zal ze het ook tegen olympisch kampioene Arakawa op moeten nemen.

Zilveren-medaillewinnares Suguri is van plan nog vier jaar door te gaan, tot en met de Winterspelen van 2010 in Vancouver. En dan is er nog de concurrentie uit eigen land: Miki Ando, die aan de Winterspelen in Turijn deelnam, liet de WK in Calgary schieten. En Mao Asado was dit jaar nog niet oud genoeg om aan de Spelen en aan de WK mee te mogen doen. De 15-jarige Japanse geldt als een van de grootste beloften in het kunstrijden.