Waakhond komt met site voor 'recensies'

De financiële toezichthouder AFM heeft een website geopend waarop consumenten ervaringen kunnen uitwisselen over financiële producten en de producten een cijfer kunnen geven. De nieuwe website is sinds vandaag in de lucht onder de naam www.geldwaardering.nl.

Het gaat niet alleen om spaar- en betaalrekeningen maar ook om levensloopregelingen, lijfrentes en hypotheken. Consumenten kunnen de producten waarderen met sterren: een tot en met vijf.

De AFM, de Autoriteit Financiële Markten, gaat de inhoud van de site in de gaten houden. Zo moeten filters scheldwoorden tegenhouden, zegt een woordvoerder van de AFM. Verder moet de techniek ervoor zorgen dat consumenten hetzelfde product maar één keer een cijfer kunnen geven.

AFM gaat de informatie zelf gebruiken voor het toezicht op financiële aanbieders. Slechte recensies kunnen aanleiding zijn voor navraag. 'In die zin kun je zeggen dat de website ook als klachtenforum of kliklijn werkt', zegt een AFM-woordvoerder.

De toezichthouder werkt bij de website samen met divserse consumentenorganisaties, die algemene informatie leveren. Onder hen zijn de Vereniging Eigen Huis, de Vereniging van Effectenbezitters en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Bedrijven die op de site worden gerecenseerd kunnen hun reactie geven, zegt de AFM-woordvoerder. Advertenties zijn niet mogelijk. Internationaal kan de site een primeur zijn, maar de AFM doet daarover geen absolute uitspraken. 'Bij andere financiële toezichthouders zijn we dit nog niet tegengekomen.'