Voorwaardelijke gevangenisstraf voor macrobioot

Rotterdam, 27 maart. Het gerechtshof in Den Haag heeft de Amsterdamse macrobiotisch adviseur A.N. vandaag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. De man raadde de ex-vrouw van politicus Roel van Duijn af om zich in de reguliere gezondheidszorg te laten behandelen aan baarmoederhalskanker. Daarentegen gaf hij haar macrobiotische adviezen. De ziekte verergerde en de vrouw overleed in 1998. De advocaat-generaal eiste eerder een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan zes voorwaardelijk, omdat zij van mening was dat de macrobioot opzettelijk zwaar lichamelijk letsel zou hebben toegebracht. Maar dat acht het hof niet bewezen. Volgens het gerechtshof heeft de verdachte zich wel schuldig gemaakt aan opzettelijke benadeling van de gezondheid van de vrouw. Het Amsterdamse gerechtshof had N. in 2004 al voor de zaak veroordeeld, maar de Hoge Raad besliste in 2005 dat deze over moest wegens een procedurele fout.