Voor een prikkie je eigen Turkse huis

Steeds meer Nederlanders willen een tweede huis in het buitenland. Turkije is goedkoop. Maar het is oppassen voor beunhazen.

Maquette van een Turks droomhuis op de Second Home beurs, waar dit jaar een aparte hal werd ingericht voor standhouders van Turkse tweede huizen. Foto Merlin Daleman Second-home beurs. Jaarbeurs, 26-03-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Meneer Mirani (72) uit Amsterdam heeft eigenlijk een huis in Spanje op het oog. Toch lieten hij en zijn vrouw zich informeren over een tweede huis in Turkije, op de Second Home beurs die afgelopen weekeinde werd gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. De reden is dat Turkije goedkoop is. 'Van het prijsverschil met Spanje sta ik te kijken. Misschien praat die meneer me nog wel naar Turkije', zegt Mirani, wijzend op de standhouder van Turkey Invest.

Het was al Turkije dat de klok sloeg op de beurs voor vakantiewoningen. Stonden er vijf jaar geleden nog maar twee stands met Turkse huizen, dit jaar is het aantal aanbieders geëxplodeerd naar tachtig. 'We hebben een aparte hal moeten inrichten om de Turken erbij te trekken', zegt beursmanager Fetze Pijlman. 'Je hebt al een vrijstaand huis, nieuwbouw vanaf 65.000 euro', zegt Pijlman. In Spanje beginnen dergelijke huizen rond de 200.000 euro.

Turkije staat inmiddels op de derde plaats in de top-tien van tweede-huisbestemmingen. Maar de liefde van Nederlanders voor het land is nog niet onvoorwaardelijk. Er zijn nog veel vooroordelen, zegt Pijlman: 'Het blijft natuurlijk toch een andere cultuur'.

Vooral ouderen houden niet van risico's. 'Er zitten altijd onzekere factoren aan dat land. Nu is het weer de vogelgriep waardoor ineens 40 procent minder Nederlanders daar op vakantie gaat. Onze klanten zijn senioren die zekerheid zoeken. Ik ben er niet van overtuigd dat Turkije die op de lange termijn kan bieden', zegt Alice van Eekelen van projectontwikkelaar Tailor Made.

Taal en afstand zijn andere barrières. 'Het is veel te ver weg', zegt het echtpaar Verloop, dat tussen de Turkse stands loopt. 'Als je een huis hebt gekocht, moet je er toch vaak even heen. Dat kan naar Turkije niet met de auto.'

De familie Van Happen (beiden rond de 60) wilde wel naar Turkije. 'We hadden er een leuk huisje op het oog, maar toen we er gingen kijken, bleek het twee straten verderop enorm verpauperd te zijn.' Nu kiezen ze toch voor Spanje.

Turkije heeft gewoon een imagoprobleem, zegt Martie Zingstra in de stand van Ambiance Properties, dat vastgoed in Turkije verkoopt. 'Turkije komt altijd negatief in het nieuws. Er is ook vogelgriep in Zweden, maar dat staat ergens achter in de krant. Of neem de legionella eind jaren negentig in de Turkse hotels. Of de twee Nederlandse vrouwen die in 1995 in Alanya zijn verkracht en vermoord. Die verhalen gaan ook nog steeds rond', zegt ze.

Henk Sepers, juridisch adviseur voor Nederlanders die een huis kopen, is een enthousiast pleitbezorger van Turkije. 'Het is er zo prachtig. En de mensen zijn er heel hartelijk.' Maar, zo waarschuwt hij de bezoekers van de beurs, wie een huis in Turkije wil kopen, moet goed oppassen voor beunhazen. 'Een bewijs van eigendom zegt eigenlijk niets in Turkije', zegt Sepers. Hij kent voorbeelden van mensen die een tweede huis hadden gekocht, maar die na een paar maanden een dwangbevel kregen voor de openbare verkoop van het pand. Het huis bleek nog steeds eigendom van de verkoper, en de bank kwam diens schuld terugeisen. Het risico van bedrog wordt vergroot, zegt Sepers, doordat er in Turkije geen notaris bestaat die koop en eigendom voor je controleert.

Mevrouw Mirani, die samen met haar echtgenoot nog steeds bij de stand van Turkey Invest staat, schrikt van deze verhalen. Maar haar man is gegrepen door een mooie villa. Van valkuilen wil hij even niets weten. 'Ik zie me daar al zitten met een whisky'tje in de zon', zegt hij. 'Hoe zat dat nou met jouw uitnodiging om eens te komen kijken?' vraagt hij aan de standhouder. 'Als u komt kijken en u besluit een huis te kopen, zijn de reiskosten voor ons', zegt deze.

    • Japke-d. Bouma