Turkije krijgt geen islamitisch topbankier

De Turkse president, Ahmet Necdet Sezer, heeft geweigerd de 'islamitische' bankier Adnan Büyükdeniz tot gouverneur van de Turkse Centrale Bank te benoemen. Een reden gaf de president niet, maar algemeen wordt aangenomen dat Sezer, die streng seculier is, Büyükdeniz te 'islamitisch' vindt. Het seculiere kamp in Turkije beschuldigt premier Erdogan er al enige tijd van Turkije sluipend te willen islamiseren. Büyükdeniz is nu directeur van de Al Baraka-bank in Turkije. Deze bank opereert op basis van het islamitisch principe dat rente uit den boze is. Erdogans regerende AK-partij heeft fundamentalistische wortels.

Het debat over wie de nieuwe gouverneur van de Centrale Bank wordt, woedt al enige tijd. Algemeen werd ervan uit gegaan dat de regering vice-gouverneur Basci had voorgesteld voor de post maar dat Sezer ook hem niet geschikt achtte omdat Basci's echtgenote een islamitische hoofddoek draagt. Minister van Economie Babacan ging ettelijke keren naar Sezer om over de benoeming te praten. Vorige week was de verbazing in Turkije dan ook buitengemeen groot toen bleek dat de regering Basci nooit officieel had voorgedragen voor de post.

Door al deze perikelen wordt de benoeming van de gouverneur als een zaak van het hoogste politieke belang gezien. Oppositieleider Baykal van de seculiere CHP heeft premier Erdogan er van beschuldigd de fundamenten van de Republiek te 'belegeren'. Door alle consternatie is de Turkse lira, die volgens veel waarnemers overigens overgewaardeerd is, flink omlaag gegaan. Ook de Turkse beurs is in mineur. Uitgaand gouverneur Sürreya Serdengecti wordt in Turkije zeer geprezen omdat zijn beleid mede verantwoordelijk was voor het herstel van de Turkse economie na de crisis van 2001.