Test met 33 gewonden is 'groot succes'

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft gisteren een wereldrecord gevestigd. Binnen tachtig seconden zijn 873 inzittenden, inclusief twintig bemanningsleden, uit het nieuwste type vliegtuig A380 geevacueerd.

De A380 is het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Eind dit jaar hoopt Singapore Airlines de eerste commerciële lijnvlucht uit te voeren met het dubbeldeks vliegtuig.

Bij de testevacuatie vielen 33 gewonden. Eén 'passagier' moest met een gebroken been naar het ziekenhuis.

De deelnemers aan de evacuatieproef moesten in het donker hun weg vinden in het vliegtuig. In de gangpaden lagen dekens, kranten en andere obstakels. De passagiers verlieten de A380 via vijftien meter lange, opblaasbare glijbanen. Airbus-manager G. Humbert sprak gisteren over een 'zeer groot succes'.

De proef is van belang voor de verdere ontwikkeling van de A380. De luchtvaartautoriteiten uit Europa en de Verenigde Staten zullen aan de hand van de uitkomsten bepalen hoeveel mensen het toestel maximaal mag vervoeren. Waarschijnlijk zullen de autoriteiten deze week met hun oordeel komen.

Ongeveer 11.000 personen hadden zich aangemeld voor de test. Van de geselecteerde 853 deelnemers werkt ongeveer de helft bij Airbus. De andere helft kwam uit de omgeving van Hamburg, waar de proef in een hangar van de vliegtuigbouwer plaatsvond. De fysieke gesteldheid van iedereen werd vooraf gecontroleerd. Elke deelnemer kreeg 60 euro als beloning.

Airbus is nog niet klaar met het in de praktijk testen van de A380. De komende weken vliegt het toestel met vierhonderd passagiers rond om bijvoorbeeld de keukens uit te proberen.