Terugkeer van de gasprinses

Oekraïne koos zondag een nieuwe parlement, en de winnaar is Joelia Timosjenko, de Jeanne d’ Arc van de Oranje Revolutie. In september vertrok zij als premier en liet rokende puinhopen achter. De peilingen zaten er wat haar betreft flink naast, en dat wist ze kennelijk al. Toen ik Timosjenko donderdagavond wat vragen mocht stellen, stak zij de gek met

timo.jpgOekraïne koos zondag een nieuwe parlement, en de winnaar is Joelia Timosjenko, de Jeanne d’ Arc van de Oranje Revolutie. In september vertrok zij als premier en liet rokende puinhopen achter.

De peilingen zaten er wat haar betreft flink naast, en dat wist ze kennelijk al. Toen ik Timosjenko donderdagavond wat vragen mocht stellen, stak zij de gek met de suggestie dat zij in een nieuwe oranje coalitie met president Joesjtsjenko junior partner zou zijn. Niet opnieuw premier dus, hooguit voorzitter van het parlement. Dat ik zo stom was Oekraïense statistieken te geloven! Je hebt leugens, verdomde leugens en statistieken, sprak ze mij bestraffend toe. We moesten over vier dagen nog maar eens spreken.

Ik vermoed dat opiniepeilers er naast zitten omdat ze het platteland negeren. Veel Oekraìense dorpen hebben geen of één telefoon, bij de burgemeester. Dorpen zijn in peilingen stelselmatig ondervertegenwoordigd, en laat Timosjenko daar nu juist ijzersterk staan. In de stad poseert ze als Matrix-babe, met lange leren jas en samoeraizwaard, in het dorp als engel in het wit, stil glimlachend boven een hoopje zwarte aarde in haar gevouwen handen. 

Timosjenko voert fenomenaal campagne. Haar Oekraïense vlecht is bijna een brand.  Haar gladde, oogverblindende licht-en-geluidshows, die spotjes met rode harten die het beeldscherm uitspatten: alles klopte. Ze is kameleontisch, het ene moment ijskoningin, dan helse furie, dan flirt, dan breekbaar meisje, en dat alles binnen een paar minuten. Arme Viktor Joesjtsjenko, de goedige bijenhouder-president, en straks gedwongen tot  cohabitation. (Fotograaf Oleg Klimov; hij heeft nu ook een blog)

    • Coen van Zwol