Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Tweede vandaag. Aandacht voor Kadima, de gloednieuwe partij van de doodzieke premier Ariel Sharon die in de peilingen op een overweldigende overwinning staat. Wat zijn de redenen dat de Israëlische kiezers de traditionele partijen massaal de rug toekeren. Ned.2, 18.20-18.50u.

De serie Dalziel and Pascoe speelt vanavond in Amsterdam waar de beide detectives een politiecongres bijwonen. Dalziel ontmoet het zangeresje Tracey Baxter, en wordt de volgende ochtend naast haar lijk wakker. Voor de Nederlandse politie is hij de hoofdverdachte. Pascoe gaat zelf op onderzoek uit. Morgenavond de slotaflevering. Ook een rol voor de Nederlandse acteur Jeroen Krabbé. BBC1, 22.00-23.00u. DALZIEL AND PASCOE Picture shows: COLIN BUCHANAN as D.I.Peter Pascoe and WARREN CLARKE Supt. Andy Dalziel WARNING: Use of this copyright image is subject to Terms of Use of Digital Picture Service. In particular, this image may only be used during the publicity period for the purpose of publicising 'DALZIEL AND PASCOE ' and provided the BBC is credited. Any use of this image on the internet or for any other purpose whatsoever, including advertising and other commercial uses, requires the prior written approval of the BBC. BBC

Netwerk. Reportage over hoe het de Pakistaanse bewoners vergaat na de verwoestende aardbeving in oktober van het vorig jaar. Vanaf deze week moeten de vluchtelingenkampen op last van de overheid gesloten worden en de bewoners terug naar hun oorspronkelijke huizen. Maar kan dat? Verder aandacht voor het Concours in Brussel, waar zo'n 40.000 deelnemers uit heel Europa aandeden om te proberen een prestigieuze en goed betaalde baan bij de Europese Commissie te krijgen. De 30-jarige Nederlander Mathijs Peters, één van de 1000 Nederlandse kandidaten, wordt gevolgd. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Onder meer een gesprek met huisgenoot en vriend Frank Schoenmaeckers van de vermoorde Nijmegse activist Louis Sévèke over de weigering van het politiekorps een onafhandelijke jurist het onderzoek te laten volgen. Verder aandacht voor de Israëlische verkiezingen en een reportage uit de Westelijke Jordaanoever. En de bekendmaking van de genomineerden voor de Libris-Literatuur prijs. Ned.3, 22.20-23.00u.

documentaire

The schools lottery. Reportage over de ontwikkelingen in het Britse schoolsysteem gedurende de afgelopen 50 jaar. Bekende Britten, zoals Sandie Shaw, kijken terug op hun schoolperiode en vragen zich af of jongeren nu betere kansen hebben. BBC2, 20.00-21.00u.

Elephants of Samburu. Eerste deel van een tweeluik over het leven van de Afrikaanse olifant. Rivaliserende mannetjes vechten om een vrouwtje, een baby-olifant spoelt weg als een rivier overstroomt en een verweesd olifantje heeft niets te eten. BBC2, 21.00-21.30u.

Dokument: Failliet of niet? Tweede deel van een vierluik van camerajournalist Frans Bromet over de problemen van kleine ondernemer. André van Nobelen en Peter de Waal runnen een succesvol bedrijf in de bewerking van houtplaten, maar als er brand uitbreekt komen ze flink in de problemen. Ze moeten de strijd aan met de brandverzekering, die weigert te betalen. Ned.1, 22.55-23.40u.

Gypsy wars. Over het leven van verschillende groepen zigeuners. Ierse zigeuners zijn neergestreken in een boomgaard in het dorpje Cottenham. De eigenaresse is vastbesloten haar eigendom weer terug te krijgen. BBC2, 0.20-1.20u.

praatprogramma

Max en Catherine. Vanavond is liedjesschrijver en producent Pierre Kartner te gast. Verder gesprekken met mensen die lijden aan een gokverslaving. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Gast is acteur Pierre Bokma die komt vertellen over het toneelstuk Hof van Haile waarin hij de rol speelt van keizer Haile Selassie van Ethiopië. Verder Kees Kraayenoord die speelt op het festival Worship in Amerika en Robin de Levita die de wereldrechten heeft gekregen van de rockmusical Turks Fruit. Ned.3, 19.00-19.50u.

Voetbal insite. Gast is linksbuiten van FC Utrecht Dave van den Bergh die bezig is aan zijn laatste Nederlandse jaar. Na dit seizoen wil hij gaan spelen in de Verenigde Staten, mede omdat zijn Amerikaanse vriendin terug wil naar haar geboorteland. Hij heeft nog geen club in de VS. In het seizoen 1995/1996 maakte hij zijn debuut in de eredivisie bij Ajax. RTL7, 22.30-23.30u.

Barend & Van Dorp. Onder anderen Antonie Kamerling en Jelka van Houten over hun rol in de rockmusical Turks fruit, gebaseerd op de gelijknamige roman van Jan Wolkers. Zij zingen ook een duet. Ook een gesprek met de moeder van de in Thailand tot levenslange celstraf veroordeelde Machiel Kuijt en zijn advocaat Gert-Jan Knoops. Talpa, 23.00-0.10u.

Consument

Radar. Aandacht voor verschillende kattenwegjaagsprays om nu het voorjaar is begonnen katten uit de tuin te houden. Verder aandacht voor balansventilatie in nieuwe huizen dat de oorzaak van gezondheidsklachten van bewoners zou zijn. Dit jaar moeten nieuwe huizen aan nog strengere energienormen voldoen. De vraag echter in hoeverre dit haalbaar is in de praktijk. Ned.2, 20.30-21.10u.

Film 2006. Filmmagazine met vanavond een gesprek met o.a. Daniel Craig over de nieuwe Bondfilm Casino Royale. Ook aanwezig Sarah Jessica Parker over Failure to launch en Ralph Fiennes en Natasha Richardson over The white countess. BBC1, 0.15-0.45u.

muziek

NPS Klassiek: Anton webern-6 orkeststukken. De zes orkeststukken van Anton Webern, vorig jaar september opgenomen in het Amsterdamse Concertgebouw worden uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van de Duitse dirigent Ingo Metzmacher. Ned.3, 0.00-1.00u.