Snelle overgang

Na een wekenlange periode met veel te koud weer voor de tijd van het jaar heeft zich het afgelopen weekeinde een snelle overgang voltrokken naar een veel lenteachtiger weertype.

Gisteren steeg temperatuur bij de vliegbasis Volkel tot 19,4 graden en de afgelopen nacht kwam in veel plaatsen in het zuiden van het land waar het kwik niet beneden 14 graden. Hier en daar regende het fiks.

Bepalend voor het weer is een lagedrukgebied met kernen boven Schotland en het noorden van de Noordzee. In Nederland wordt met een zuidwestelijke wind in een langgerekte baan zachte lucht, afkomstig vanuit het gebied van de Golf van Biskaje aangevoerd.

Morgen wordt de lucht geleidelijk minder zacht. Vanavond en vannacht is het op de meeste plaatsen droog en drijven wolkenvelden over. Bij een aan zee krachtige tot harde zuidwestenwind koelt het af tot ongeveer 7 of 8 graden. Morgen af en toe zon met wolkenvelden, maar de kans op een bui is klein.

Bij een matige, aan zee krachtige en af en toe harde zuidwestenwind wordt het tussen 10 en 14 graden.

Na morgen weinig verandering in temperatuur en periodes met wolken en regen of buien, met tussendoor de zon.

Verder zullen de rivieren door het smelten van de sneeuw in de Alpen flink stijgen.