Russen in Irak

Moskou voedde Saddam Hoessein in april 2003 informatie over de Amerikaanse oorlogsplannen, aldus het Pentagon. De Russische ambassadeur in Bagdad was de middenman, dezelfde ambassadeur wiens konvooi aan het eind van de oorlog per ongeluk (?) werd beschoten door Amerikaanse troepen. 

De informatie zelf is minder interessant dan de vraag waarom het Pentagon het openbaar maakt. Waarom deze oude koe nu uit de sloot sleuren? Amerika zit op een hoge berg kompromat over ongure Russische zaakjes in Irak, die normaliter slechts als inzet wordt gebruikt in de permanente ruilhandel in informatie. Waar zijn bijvoorbeeld die Russische GSM-jammers en raketten gebleven waar Washington in de aanloop van de Iraakse invasie zoveel lawaai maakte? Na de val van Bagdad hoorde je er niks meer over. Zoals alle tam-tam over Oekraïnese raketleveranties aan Saddam Hoessein ook wegstierf toen het  land royaal een contigent vredestroepen naar Irak zond.

Kennelijk acht het Witte Huis de tijd rijp de arrogante Poetin eens onder handen te nemen. Een waarschuwingsschot of het begin van een campagne?

    • Coen van Zwol