Rabo-ploeg succesvol

Oscar Freire wint de semi-klassieker Brabantse Pijl.

Reus beste in Normandië.

De wielrenners van Rabobank behaalde dit weekeinde de ene overwinning na de andere. Oscar Freire won gisteren de Brabantse Pijl, Kai Reus was de snelste in de Ronde van Normandië, Erik Dekker was succesvol in het Critérium International, terwijl de Australiër Mathew Hayman goud veroverde op de Gemenebest Spelen.

Freire won de semi-klassieker Brabantse Pijl voor de tweede achtereenvolgende keer. De Spanjaard was in de straten van het Vlaams-Brabantse Beersel de snelste van een kopgroep van vier, waarvan ook zijn Argentijnse ploeggenoot Juan Antonio Flecha deel uitmaakte. Als tweede eindigde de Nederlander Karsten Kroon, vorig jaar zijn ploeggenoot maar sinds dit seizoen in dienst van CSC.

De Brabantse Pijl is de afgelopen zes jaar viermaal door een Rabo-renner gewonnen: behalve Freire kwam ook Michael Boogerd (2001, 2003) tweemaal als eerste aan. De koers wordt gezien als een belangrijke voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen. Die wordt zondag verreden. Behalve Freire en Kroon toonde ook de Nederlander Aart Vierhouten aan in goede vorm te steken. Hij was betrokken bij enkele ontsnappingen.

Een dag eerder maakte de kopman van de kleine Skil-Shimanoploeg al indruk door op een derde plaats te eindigen bij de E3 Prijs Vlaanderen. Deze wedstrijd werd voor het derde achtereenvolgende jaar gewonnen door Tom Boonen. Met die zege maakte hij zijn favorietenrol voor zondag alleen maar groter.

Ook het Critérium International in Frankrijk wordt gezien als goede voorbereiding op de voorjaarsklassiekers. Ivan Basso toonde zich de sterkste in de tweedaagse wedstrijd. De Italiaanse wielrenner van CSC, die gisteren de ochtendetappe won, eindigde in de Franse Ardennen als tweede in de afsluitende tijdrit over 8,3 kilometer. Erik Dekker slaagde er niet in om in de tijdrit zijn leiderstrui te heroveren. Op zaterdag had hij nog de eerste etappe gewonnen, maar de 35-jarige Rabo-renner eindigde als twaalfde in de slotetappe en als tweede in het algemeen klassement.

Aan de andere kant van de wereld zorgde Mathew Hayman voor een verrassing door op de Gemenebest Spelen een gouden medaille te veroveren in de wegrace. Vlak voor de streep in Melbourne ontsnapte hij uit een kopgroep van drie renners. Daarmee boekte de 27-jarige Australiër zijn grootste succes als profrenner.

De zes jaar jongere Kai Reus won voor het tweede jaar op rij de Ronde van Normandië. De wielrenner uit het jongerenteam van Rabobank behield in de slotetappe de leiding in het klassement.