PSV werkt volop aan tijdperk na Hiddink

Prolongatie van de titel is slechts een kwestie van tijd.

Vooral de toekomst van aanvoerder Cocu is nog een groot vraagteken.

Aissati passeert Ekotto van Willem II. De jonge PSV'er opende zaterdagavond de score. Met een lob liet hij de bal achter de doelman verdwijnen. Foto ProShots willem II - psv, tilburg, 25-03-2006, seizoen 2005-2006. eredivisie. mathieu assou ekotto en ismail aissati . ProShots

Hoewel PSV officieel nog steeds geen enkele prijs heeft gewonnen, zijn de clubbestuurders, de technische staf en de selectie al volop bezig met volgend seizoen.

Voorzitter Rob Westerhof is in overleg met Jan Timmer en de andere leden van de raad van commissarissen op zoek naar een geschikte hoofdtrainer en een technisch directeur. Guus Hiddink, de huidige hoofdtrainer en technisch directeur, is druk in onderhandeling met naar het schijnt de nationale bonden van Engeland en Rusland. De assistent-trainer Fred Rutten en René Eijkelkamp zijn zoals het heet 'nog in gesprek met PSV', maar het is een publiek geheim dat het tweetal naar FC Twente vertrekt. Doelman Edwin Zoetebier, DaMarcus Beasley en Theo Lucius hebben de clubleiding kenbaar gemaakt weg te willen. Csaba Fehér, John de Jong, Gerald Sibon en de Braziliaan Robert zijn sportief zo goed als afgeschreven. En de nabije toekomst van Gomes, Eric Addo, Alex, Jefferson Farfán en Phillip Cocu is onzeker.

Het enige dat de huidige groep werknemers van de Eindhovense voetbalclub nog bindt is de strijd om de landstitel en de nationale beker. Op professionele wijze versloeg PSV zaterdagavond Willem II in Tilburg met 3-0 waardoor de prolongatie van de titel slechts een kwestie van tijd is. Als AZ zondag thuis tegen NAC punten laat liggen, wordt PSV kampioen. Mits het elftal zaterdag tenminste van RBC Roosendaal wint. Het kampioensfeest wordt op zijn vroegst een week later gevierd, wanneer FC Groningen in Eindhoven op bezoek komt.

Na een paar weken rust volgt op 7 mei de bekerfinale in de Rotterdamse Kuip tegen aartsrivaal Ajax. Op die dag zal PSV afscheid nemen van 'het tweede tijdperk-Hiddink'. Een periode van vier jaar waarin de club drie keer landskampioen werd, mogelijk twee keer de beker veroverde en de halve eindstrijd van de Champions League haalde. Toch heerst er vooralsnog geen grote onrust binnen PSV. Als het aan de directie van de club ligt wordt de naam van de trainer die voor nieuwe successen in Eindhoven moet zorgen zeer snel bekend. In samenwerking met een nieuw te benoemen technisch directeur moet hij dan zo snel mogelijk gaan bouwen aan een nieuw PSV.

Een van de grote vragen is of aanvoerder Cocu volgend jaar binnen en buiten het veld bij PSV nog de lijnen zal uitzetten. De oud-voetballer van Barcelona zag het vertrek van Hiddink al een tijdje aankomen. Hij zal de komende tijd bewust een afwachtende houding innemen. 'Persoonlijk vind ik het jammer dat Hiddink weggaat. Ik heb altijd prettig met hem samengewerkt', sprak Cocu, die vorige week ook pas officieel het nieuws van zijn coach te horen kreeg. 'Hiddink is een absolute topcoach. Ik begrijp dat hij net als een voetballer ook keuzes moet maken. Hij is toe aan een andere uitdaging.'

Cocu voelt met Hiddink mee omdat hij in een vergelijkbare situatie zit. Hiddink wil op zijn 59ste, na een paar jaar succesvol aan een nieuw elftal bij PSV te hebben gebouwd, aan het einde van zijn trainersloopbaan nog één keer een nieuwe, grote uitdaging aangaan. Hiddink besloot zijn nog doorlopende contract af te kopen voor een half miljoen euro. De 35-jarige Cocu is op het punt gekomen dat zijn carrière als voetballer bijna voorbij is. De middenvelder, wiens contract aan het einde van dit seizoen afloopt, kan drie keuzes maken. Stoppen met voetballen, nog een jaar doorgaan bij PSV of transfervrij overstappen naar een grote club in het buitenland voor een laatste avontuur.

Voorzitter Westerhof heeft de hoop uitgesproken dat de routinier voor PSV behouden blijft, maar zover is het volgens de international nog lang niet. 'Ik wacht het rustig allemaal af. Ik heb geen haast', zei Cocu na de duizendste overwinning van PSV in de eredivisie. De middenvelder voelt zich nog fit genoeg om door te gaan, maar het is vooral de vraag of de uitdaging bij PSV voor hem groot genoeg zal zijn. In een seizoen waarin Cocu bij PSV opnieuw moet helpen een ploeg op te bouwen heeft hij niet zoveel zin. Het lijkt de captain van de koploper in de eredivisie logisch als de clubleiding ook bij hem advies inwint over wie de nieuwe hoofdtrainer moet gaan worden. 'Dat ze met mij daarover praten lijkt me wel een optie', zei Cocu, die er ook wel voor voelt om op termijn trainer te worden in het betaalde voetbal.

PSV kan zichzelf een dienst bewijzen door Cocu voor lange tijd vast te leggen. Met Cocu verzekert de club zich van iemand die symbool staat voor het verleden, het heden en mogelijk ook de toekomst van PSV. Voorwaarde is wel dat de club een trainer vindt die de routinier nog een seizoen als speler weet uit te dagen.

    • Koen Greven