Prinselijk water

Nodig: 3/4 l water; 2 paddestoelen-bouillontabletten; 2 uien; 250 g zuurkool; 250 g grotchampignons; 2 eetl. bloem; 100 g gerookte eendenborst; 4 eetl. crème fraîche

Vlak bij Balmoral, het kasteel van 'mummy', bevinden zich bronnen met water waaraan geneeskrachtige eigenschappen worden toegeschreven. Dit water wordt door zoonlief, prins Charles, onder zijn eigen Eko-label 'Dutchy originals' door onder meer supermarkt Sainsbury verkocht. Een halve liter van dit prinselijke water kost daar 99 pence. Bestel je ditzelfde water bij je maaltijd in het Ritz Hotel in London dan wordt er voor driekwart liter 5 pond en 50 pence in rekening gebracht. Een bedrag waarvoor je 80.000 liter kraanwater kunt drinken. Martin Simpson, directeur van de Deeside Watercompany, vertelt dat nagenoeg hetzelfde, maar dan burgerlijke water van een nabij gelegen bron in de winkel 99 pence per 2 liter kost. Water drinken in een restaurant kan een dure aangelegenheid zijn. In een ingezonden brief in de Sunday Times meldde een lezer verontwaardigd dat hij voor het Evian en Badoit water dat zijn gezelschap bij Gordon Ramsay's restaurant in Claridge's dronk 70 pond moest betalen. Hoe zit dat in Nederland? Ik belde met restaurant De Librije in Zwolle van Jonnie Boer. Daar filtert men zijn 'eigen (kraan)water' dat van de gewenste hoeveelheid koolzuur kan worden voorzien. Een hele avond lang water drinken kost 3 euro per persoon. In restaurant La Rive van het Amstelhotel in Amsterdam wordt voor 1 liter Evia of Badoit 6,50 euro in rekening gebracht. Om afscheid te nemen van de winter het recept voor zuurkoolsoep voor 4 personen. Gemaakt met kraanwater. Spoel de zuurkool af en snijd of hak de sliertjes klein. Snipper de gepelde uien. Snijd de champignons in plakjes. Bak de gesnipperde ui op een laag vuur in circa 10 minuten zacht en glazig. Voeg de champignonplakjes toe en bak deze even mee. Roer de bloem door ui en champignons en bak deze even mee. Giet bij beetjes tegelijk het water in de pan en roer goed zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg aan het lichtgebonden vocht de paddestoel-bouillontabletten en zuurkool toe en breng aan de kook. Kook de zuurkool op een vrij laag vuur gedurende 10 minuten. Roer vlak voor het opdienen de in reepjes gesneden eendenborst door de soep. Voorzie de in kommen of diepe borden geserveerde soep van een lepel crème fraîche.

Anne Scheepmaker

Morgen: hopscheuten met asperges.

    • Anne Scheepmaker