Oude macht op winst in Oekraïne

De parlementsverkiezingen in Oekraïne zijn gewonnen door de Partij der Regio's van Viktor Janoekovitsj. Dit bleek gisteren uit twee voorlopige peilingen die bij sluiting van de stembussen werden gehouden. Janoekovitsj, grote verliezer bij de Oranje Revolutie in november 2004, behaalde ongeveer 30 procent van de stemmen. De heldin van diezelfde revolutie, ex-premier Joelia Timosjenko, kreeg veel meer stemmen dan verwacht. Ze werd tweede met ruim 20 procent.

De uitslagen zijn een klap voor de zittende president Viktor Joesjtsjenko en zijn partijblok Ons Oekraïne. Nog geen anderhalf jaar na zijn overwinning bij de Oranje Revolutie eindigt de partij van de president op de derde plaats met ongeveer 14 procent van de stemmen. Joesjtsjenko, die in 2004 het presidentsschap opeiste na wekenlange protesten van de pro-westerse bevolking tegen de frauduleuze overwinning van de pro-Russische Janoekovitsj, werd voorbijgestreefd door zijn voormalig bondgenoot Joelia Timosjenko. De flamboyante ex-premier, in september vorig jaar door Joesjtsjenko aan de kant gezet, kreeg in de peilingen ruim 20 procent van de stemmen, waardoor de kans groot is dat haar partij deel gaat uitmaken van een coalitie.

Aan de parlementsverkiezingen deden 42 kleinere partijen mee. Wanneer een van de pro-Russische partijen de kiesdrempel van 3 procent haalt, kan Janoekovitsj een coalitie vormen waarmee hij de pro-westerse partijen buiten spel zet. Janoekovitsj heeft de steun van Rusland en is vooral populair in het industriële oosten van het land.

Als de Oranje-partijen van Timosjenko en Joesjtsjenko in de definitieve uitslagen meer stemmen hebben behaald dan de partij van Janoekovitsj en hun oude vetes overkomen, is ook een Oranje-coalitie mogelijk. Bij het uitbrengen van zijn stem in Kiev zei Joesjtsjenko gisteren dat Oekraïne de ingeslagen pro-westerse koers hoe dan ook zal blijven volgen. Joesjtsjenko behoudt als president het recht om de ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken aan te wijzen.

pagina 6 en 7