Oud-topambtenaar wordt nieuwe baas van Gasunie T&S

Den Haag, 27 maart. De voormalige hoogste energieambtenaar van het ministerie van Economissche Zaken, Gertjan Lankhorst, wordt op 1 september de nieuwe bestuursvoorzitter van Gasunie Trade & Supply. Vorig jaar kwam Lankhorst als directeur-generaal Energie in botsing met zijn politieke baas, minister Brinkhorst (Economische Zaken, D66). Lankhorst had een principeakkoord bereikt met de energiebedrijven over privatisering zonder opsplitsing. Brinkhorst veegde dit van tafel. Gasunie Trade & Supply is vorig jaar afgesplitst van de Nederlandse Gasunie. Trade & Supply, voor 50 procent eigendom van de staat en voor 50 procent van Shell en Esso, is een internationale handelsonderneming in aardgas.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het bericht Oud-topambtenaar wordt nieuwe baas van Gasunie T&S (27 maart, pagina 10) staat ten onrechte dat voormalig directeur-generaal Energie van het ministerie van Economische Zaken Lankhorst vorig jaar botste met minister Brinkhorst over de splitsing van de energiebedrijven. Lankhorst geldt binnen het ministerie van Economische Zaken als de architect van het splitsingsbeleid, waarover hij met de energiebedrijven heeft onderhandeld zonder tot een politiek bevredigende oplossing te komen.