Onderzoek naar kankerverwekkende stoffen bij kinderen

Maastricht. Een Europees onderzoek moet uitwijzen of kinderen kankerverwekkende stoffen via voedsel binnenkrijgen. Wetenschappers vermoeden dat er kankerverwekkende stoffen in het eten zitten of dat ze bij het bereiden van maaltijden ontstaan. 25 instituten uit 16 Europese landen zijn onder leiding van de Maastrichtse hoogleraar Jos Kleinjans begonnen aan een vijfjarig onderzoek. Het onderzoek is het grootste in zijn soort, omdat de wetenschappers gebruikmaken van gegevens van ongeveer 300.000 moeder-kindparen. De onderzoekers willen weten welke kankerverwekkende stoffen voorkomen in het bloed van pasgeborenen en waar die vandaan komen. Ze vragen zich af of die stoffen celschade veroorzaken en of die schade op termijn tot kanker kan leiden. De EU heeft 13,6 miljoen euro voor het onderzoek beschikbaar gesteld.