Nog even, kunnen we weer gaan voetballen

Zelden zullen de trainers in het betaalde voetbal zo sterk de aandacht hebben getrokken als dit moment. Komt het door de stilte in de aanloop naar de play-offs?

Allereerst natuurlijk Guus Hiddink die al maanden in het centrum van de belangstelling staat. Voor het eerste zinspeelde hij zelf op 23 november, na de wedstrijd tegen Schalke 04, openlijk op een vertrek bij PSV. Na vier volle maanden van speculatie maakte hij afgelopen vrijdag een eind aan de spanning. Hij vertrekt inderdaad.

Waarheen? Dat is de volgende cliffhanger waar de belangstellenden zich op mogen storten. En natuurlijk moet de vraag beantwoord worden wie Hiddink gaat opvolgen: Ronald Koeman, Huub Stevens, Co Adriaanse, Bert van Marwijk en wie al niet meer zijn inmiddels benaderd om over PSV na te denken. Door de media in elk geval. Is een Idols-achtige opzet wellicht een idee richting het einde van de competitie?

PSV kan zich ongestraft op de keuze van een nieuwe trainer storten: de kampioen hoeft geen play offs te spelen. Feyenoord moet na de reguliere competitie nog wel om de prijzen spelen. Plaatsing voor de play-offs is wel al lange tijd zeker. Afgelopen zaterdag stond Erwin Koeman in Rotterdam in het middelpunt van de belangstelling. De voormalige assistent-trainer van PSV verlengde zijn contract met twee jaar tot 2009, zo was het nieuws. Voor de stabiliteit en met het doel om PSV-achtige taferelen te voorkomen. Een dag later namen de spelers gas terug tegen ADO Den Haag: puntenverlies dat op dit moment geen enkel gevolg heeft.

Ook bij Ajax, de enige van de klassieke top-drie die nog niet zeker is van de play-offs, stond de positie van trainer Danny Blind nog even centraal. Voorzitter John Jaakke was in een interview wel heel zuinigjes met zijn steun. Tevreden? Geen commentaar. Blijft Blind? Hij heeft nog een contract.

Dan is het leven in Alkmaar veel leuker. Bij AZ, wel zeker van play-offs, heeft trainer Louis van Gaal inmiddels uitgerekend dat hij zijn voorganger Co Adriaanse in punten zal passeren. Trots meldde hij dat gisteren op televisie.

Nog een kleine maand en dan beginnen de play-offs. Kunnen we het weer over voetbal hebben.

Erik van der Walle

    • Erik van der Walle