Nederlandse drugskoerier wil uitlevering

Machiel Kuijt is vanochtend door de Hoge Raad in Thailand definitief tot levenslang veroordeeld wegens drugssmokkel. Hij heeft de Thaise autoriteiten direct verzocht om uitlevering aan Nederland.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd.

Sinds 1 april maakt een verdrag uitlevering van in Thailand veroordeelde Nederlanders mogelijk. Het verdrag bestaat al langer, maar gold nog niet voor Thailand. Kuijt voldoet aan de voorwaarden, die luiden dat iemand uitgeprocedeerd moet zijn en al langer dan acht jaar vast moet zitten.

Volgens Gert Jan Knoops, advocaat van Kuijt, is het niet te voorspellen wanneer Kuijt wordt uitgeleverd, omdat de 38-jarige Amsterdamse marktkoopman de eerste Nederlander is die vanuit Thailand een beroep op het verdrag doet. De Thaise autoriteiten zijn overigens niet verplicht aan het verdrag mee te werken.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zal de overheid proberen de uitlevering te versnellen: 'Wij gaan de Thaise autoriteiten flink onder druk zetten om Kuijt zo snel mogelijk hierheen te halen.'

Kuijt werd op 16 april 1997 gearresteerd, nadat de Thaise politie bij zijn Thaise ex-vriendin een halve kilo heroïne had gevonden. Hij werd na vijf jaar voorarrest veroordeeld tot levenslang.

Als Kuijt aan Nederland wordt uitgeleverd, is de kans groot dat zijn straf aanzienlijk zal worden verlaagd. 'We hebben afgesproken dat in Nederland de Nederlandse administratieve procedures volledig van toepassing zullen zijn', zei minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) vorig jaar.

Knoops verwacht niet dat Kuijt in Nederland direct vrij komt, omdat Nederland de straf officieel geheel moet overnemen. Omdat Kuijt al negen jaar vast zit, denkt Knoops wel dat Kuijt in Nederland nog 'twee jaar moeten zitten'.