Minidisc

Mogen we de minidisc al rekenen tot de uitgerangeerde muziekdragers, met illustere voorgangers als de compactcassette, de dcc-tape en de bandrecorder? Welnee, zegt uitvinder Sony. Met deze portable recorder MZ-RH1 kun je namelijk eindelijk je eigen opnames uploaden naar de computer en daar bewerken.

De opnamefunctie is al in veel mp3-spelers te vinden, maar meestal is de opnamekwaliteit niet om over naar huis te schrijven. De iPod kan bijvoorbeeld alleen op een frequentie van 8 Khz opnemen. In mono.

Sony's MZ-RH1 kan op een HiMD-disc een uur muziek vastleggen in ongecomprimeerde cd-kwaliteit. Maar een radiojournalist kan ook 45 uur aan interviews volpraten op één minidisc. Via USB 2.0 kun je snel bestanden heen en weer sturen naar de computer, en straks ook naar de Mac. Waarom Sony zo lang heeft gewacht met dit apparaat is het Hebben-team een raadsel: Hebben!

Meer informatie en links op nrc.nl/hebben