Kroegtaal bij Duitse politie

De Duitse politie wil tijdens het wereldkampioenschap voetbal op geheel eigen wijze proberen, indien nodig, de gemoederen onder de supporters tot bedaren te brengen. Speciaal getrainde agenten zullen in 'volkstaal', en met gebruik van megafoons, de fans toespreken.

De autoriteiten in Frankfurt doen op dit moment proeven met de nieuwe methode. Daarbij vertellen agenten door een luidspreker aan het publiek wat zij doen, waarbij wordt geprobeerd de fans op hun gemak te stellen met humor, al zal de voertaal voornamelijk Duits zijn.

'Tijdens hun training leren deze 'communicatoren', die bij de politie zitten, hoe zij een situatie moeten beschrijven in een taal zoals die in een kroeg wordt gesproken', zei Robert Schaefer, hoofd van de politie, belast met de veiligheid in Frankfurt.

'Ze vertellen wat de politie doet, en waarom. Het kan gebeuren dat mensen vragen waarom hun vrienden zijn gearresteerd. Dan zullen zij duidelijk maken dat er een gevecht is geweest, of dat iemand iets heeft gestolen en daarom is aangehouden.'

Schaefer wil ruim twintig van deze communicatoren laten optreden in Frankfurt. Daar worden vijf wedstrijden gespeeld, waaronder het duel tussen Engeland en Paraguay, maar ook Nederland-Argentinië.

Volgens Schaefer zullen de Engelse fans in het Duits worden toegesproken.

Frankfurt verwacht enkele honderdduizenden bezoekers tijdens het WK. Schaefer waarschuwde dat de politie een 'zero tolerance'-beleid zal hanteren tijdens het WK. Op het hoofdbureau van politie In Frankfurt worden honderden cellen vrijgehouden voor supporters die zich schuldig maken aan gewelddadigheden.