Joesjtsjenko verliest de verkiezingen

De partij van ex-premier Viktor Janoekovitsj is de grootste in het nieuwe Oekraïense parlement geworden. Ook een tweede ex-premier, Joelia Timosjenko, versloeg de partij van president Joesjtsjenko ruim.

Volgens peilingen krijgt Janoekovitsj' Partij der Regio's 27 tot 30 procent van de stemmen. Het Blok Timosjenko volgt met 22 tot 25 procent. Joesjtsjenko's Ons Oekraïne eindigt op zo'n 15 procent.

De zege van de pro-Russische Janoekovitsj bij de verkiezingen van gisteren werd verwacht. Hij behoudt de steun van het industriële, gerussificeerde oosten van Oekraïne. Maar dat ex-premier Timosjenko het leeuwendeel van het 'oranje' electoraat van westelijk en centraal-Oekraïne veroverde, is een verrassing. Zij was anderhalf jaar geleden aanjager van de Oranje Revolutie, een protestgolf tegen repressie, corruptie en stembusfraude die Joesjtsjenko aan de macht bracht.

Timosjenko brak in september met de president en lag sindsdien in de peilingen op hem achter. Zij profileert zich als hoedster van oranje idealen tegenover een 'slappe president' en diens 'corrupte entourage' en versloeg met een wervelwindtournee de futloze, bureaucratische campagne van Ons Oekraïne. Het blok van Joesjtsjenko is verdeeld: velen willen dat de president breekt met rijke geldschieters.

Oekraïne is voortaan een parlementaire republiek, met een machtige premier die steunt op een parlementaire meerderheid. In de achterkamers zijn de coalitiebesprekingen al begonnen.

Onduidelijk is nog hoeveel kleine partijen de kiesdrempel van 3 procent halen en welke coalities mogelijk zijn. Joesjtsjenko en Timosjenko willen een restauratie van het oranje team, maar Timosjenko eist dan wel het premierschap op. Tussen de partners van weleer ligt veel oud zeer. Timosjenko, donderdag: 'Ik ben belasterd, vernederd, verraden. Maar zoals de Britse koningin Victoria haar dochter adviseerde aan de vooravond van een gearrangeerd huwelijk: 'sluit je ogen en denk aan Engeland'. Ik ben bereid mijn ogen te sluiten en aan Oekraïne te denken.'

Een tweede optie is een 'revanchecoalitie' rond Janoekovitsj, aangevuld met communisten en socialisten, een derde een 'grote coalitie' van de ex-aartsrivalen Joesjtsjenko en Janoekovitsj. Joesjtsjenko's achterban zal dat als verraad zien. Een laatste optie is een monsterverbond tussen Janoekovitsj en Timosjenko, hoewel de laatste dat uitsluit.

Schurken: pagina 5

Hoofdartikel: pagina 7

    • Coen van Zwol