Jeugdtheater lief en spannend op Tweetakt Festival

Mensen met grote wensen worden de komende week tijdens het jeugdtheaterfestival Tweetakt in Utrecht op hun wenken bediend. Op het Neude staat een glazen huisje met het opschrift 'Luchtpost'. Daar kan men een wens posten. Een egowens, een liefdeswens of een meerkeuzewens. Wie zijn wenst gepost heeft, ziet even later een ballon met een kaartje uit de schoorsteen komen.

Tweetakt bevat tal van dit soort spannende projecten. Zoals G.E:H/E?I,M!, Home Made Happiness, De Pelikaan en Buut door 'n meeuw uit Friesland, allemaal lieve voorstellingen door en voor kinderen. Wie op het Neude in het festivalcentrum rondloopt, ontmoet onder meer een charmante Frietcowboy bij wie je een aardappel door gaas mag schieten om er patat van te bakken. Er is De Muur met bomen die verhalen vertellen, er is De hoofdenfabriek voor wie zijn hoofd beu is en daarnaast is er nog een heleboel jeugdtheater in verschillende theaters in de stad.

Tijdens Tweetakt zijn beproefde hits als Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt van Theatergroep Max en Mama is jarig van Peter Zegveld te zien in diverse theaters. Maar ook werkstukjes van jong talent zijn ruim vertegenwoordigd, zoals de voorstelling Salvador, waarin Liv Stig en Mamoun Elyounoussi een tekst van Guus Kuijer spelen. Liv Stig is nog piepjong maar speelt een oude vrouw van vierentachtig zoals iedere amateur dat zou doen; met grote aandacht voor trillende handen en uiterst trage motoriek, tot en met het oogknipperen toe.

De jonge talenten worden gestut door meer ervaren theatermakers. En om niet alleen het gewone publiek maar ook de theaterprofessionals van dienst te zijn, is één dag gewijd aan de toekomst van het jeugdtheater, met lezingen en presentaties.

Voor de argeloze bezoeker is de grootste uitdaging toch wel de voorstelling El Mundo al Revés van de Spaanse groep Teatro de los Sentidos. Ouders worden van kinderen gescheiden en gaan apart in kleine groepjes naar binnen. Dat is op zichzelf al eng genoeg, maar eenmaal binnen blijkt er een hele andere kijk op de wereld te heersen. Een wereld op zijn kop, verborgen in donkere gangen en bewaakt door vreemde wezens. Het is een wereld die grootse verwachtingen wekt en ze uiteindelijk niet allemaal inlost. Maar wat geeft het? Wie nog wat te wensen heeft, kan zich op het Neude bij de Luchtpost vervoegen.

Tweetakt Festival. Gezien: 26/3, diverse locaties in Utrecht. Aldaar t/m 2/4. Inl. 030-7990 084 of www.tweetakt.net
    • Jowi Schmitz