Izeddiou hangt danseres boven een waterbak

Met een gortdroge tik slaan de dansers tegen hun tarija's, Marokkaanse trommels. Terzijde van de groep hangt een vrouw ondersteboven een waterbak. Op de rand zit een zanger. Dergelijke beelden zijn pakkend in Clandestin , te zien op het Wereld Muziektheater Festival. De dansvoorstelling van Taoufiq Izeddiou (30) handelt over de weemoedige poëzie van Marokkaanse liederen, en over de verscheurdheid tussen een traditioneel leven en een modern, westers leven.

Clandestin

Ondanks de mogelijke waardering die je kunt hebben voor de pioniersmoed om in Marokko een moderne dansgroep te beginnen, is Izeddiou naar westerse maatstaven een beginnend choreograaf. Tegenover elk indrukwekkend beeld staat een gênant amateuristische scène. En het geheel is niet mooi verbonden door een vloeiende regie. Maar de dansers zijn expressief - mooi, jong en krachtig. Ze onderstrepen Izeddious streven om eigentijdse Marokkaanse thema's in moderne dans te verwoorden.

Isabella Lanz

DANSTHEATER

Clandestin

Wereld Muziektheater Festival. Tournee t/m 10 april. Inl.: www.wmtf.nl **

    • Isabella Lanz