Irak opnieuw getroffen door geweldgolf

Irak is gisteren en vandaag weer getroffen door een golf van geweld. Vanochtend werden tientallen mensen gedood bij een aanslag in een Amerikaans-Iraakse legerbasis in Mosul.

Volgens de Iraakse politie waren Iraakse rekruten doelwit van de aanslag in de noordelijke stad. In totaal zouden daarbij zeker 30 doden zijn gevallen.

Shi'ieten begroeven vandaag de 20 dodelijke slachtoffers van een Amerikaans-Iraakse legeroperatie van de voorgaande dag in een buurt van Bagdad waar de radicale shi'itische geestelijke Muqtada Sadr veel aanhang heeft. Het is onduidelijk wat er gisteren precies is gebeurd, aangezien de versies van de verschillende partijen uiteenlopen.

Shi'itische politieke leiders beschuldigden Amerikaanse militairen ervan 20 ongewapende gelovigen te hebben doodgeschoten in de Mustafamoskee. Iraakse politiemannen en buurtbewoners zeiden echter dat veel van de doden waren gevallen bij een gewapende botsing tussen Amerikaanse troepen en strijders het Leger van de Mahdi van Muqtada Sadr. Volgens een Amerikaanse legerverklaring ging het echter om een operatie tegen rebellen door Iraakse speciale eenheden, in aanwezigheid van Amerikaanse adviseurs, en was er geen sprake van een inval in een moskee. Bij de operatie zou een gijzelaar zijn bevrijd en zouden wapens in beslag zijn genomen.

Een medewerker van Muqtada Sadr, Hazim al-Araji, maande de volgelingen van de geestelijke tot kalmte. Maar tegelijk beschuldigde hij het Amerikaanse leger ervan een confrontatie met het Leger van de Mahdi te willen uitlokken.

Daarnaast werden gisteren, en vandaag ook weer, tientallen lijken gevonden van mannen die vóór hun liquidatie vaak waren gemarteld. Het gaat daarbij om slachtoffers van sunnitisch-shi'itische vergeldingsacties. Vanochtend werden in Bagdad 12 lijken gevonden van mannen die waren gewurgd. Gisteren werden onder andere in een dorp ten noordoosten van Bagdad 30 lijken gevonden, waarvan volgens sommige berichten de meeste waren onthoofd. Sinds de aanslag op de shi'itische Gouden Moskee in Samarra op 22 februari is het aantal liquidaties dusdanig toegenomen dat de vondst van deze 30 lijken in de Iraakse media nauwelijks aandacht kreeg.

De Amerikaanse ambassadeur in Bagdad, Zalmay Khalilzad, beschuldigde shi'itische strijdgroepen er gisteren van nu meer mensen te doden dan de sunnitische rebellen doen. Khalilzad probeert de Iraakse politici te bewegen tot de vorming van een regering van nationale eenheid die een burgeroorlog moet voorkomen. Om de sunnieten te paaien eist hij dat de shi'ieten hun milities intomen die onder de huidige shi'itisch-Koerdische regering diep in de politiemachten zijn geïnfiltreerd.

In een kennelijke poging dergelijke politie-eenheden weer onder controle te krijgen, vielen Amerikaanse militairen gisteren een gebouw binnen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar troffen ze 17 Soedanese gevangenen aan en arresteerden ze tien Iraakse politiemannen. De inval deed denken aan een actie in november, waarbij tientallen kennelijk gefolterde gevangenen werden aangetroffen.