Internet Voorkeur

Historische documentaires. Het nationale archief van de VS is onlangs met Google een project begonnen om meer dan honderd veel opgevraagde historische films gratis beschikbaar te stellen op internet.

Via de videopagina van Google is een verzameling van documentaires van de ruimtevaartorganisatie NASA, bioscoopjournaals uit de Tweede Wereldoorlog en bioscoopdocumentaires uit voornamelijk de jaren dertig te zien.

De NASA-documentaires uit de jaren zestig en zeventig, duren zo'n 25 minuten. Ze bevatten vaak overbekende beelden, zoals die van de landing op de maan.

De bioscoopjournaals uit de Tweede Wereldoorlog duren zo'n tien minuten. Ze doen sterk denken aan de Nederlandse Polygoonjournaals, die ook uitgebreid terug te vinden zijn op internet.

Het oudste beschikbare filmpje komt uit 1894 en toont onder meer de Spaanse gypsy danseres Carmencita. Natuurlijk, de beelden zijn in zwart-wit en bevatten geen geluid. Toch verkeren ze nog in een zeer goede staat. Het geeft dan ook een bijzonder gevoel om deze historische beelden op internet te zien.

De historische films zijn rechtstreeks te bekijken op internet, maar ook te downloaden voor Playstation Portable of iPod.

www.video.google.com/nara.html

www.beeldengeluid.nl