'Ik ben gewoon, ik ben zoals jullie'

Wie: de seropositieve schrijver en kunstverzamelaar Han Nefkens.

Waarom: hij legt morgen aan scholieren in Sittard uit hoe kunst een wapen kan zijn in de strijd tegen aids.

Bijna negentien jaar geleden kreeg Han Nefkens te horen dat hij seropositief was. Vijftien jaar na die beroerde boodschap zat hiv, het virus dat aids veroorzaakt, hem op de hielen. Maar tegenwoordig voelt de schrijver en kunstverzamelaar zich als herboren - met dank aan de nieuwe medicijnen die hij dagelijks slikt.

Fantastische pillen, maar ze knaagden aan zijn geweten. Waarom zijn ze alleen beschikbaar voor rijke westerlingen? Nefkens: 'Omdat ze zo duur zijn, heeft slechts 15 procent van de veertig miljoen mensen die besmet zijn met hiv toegang tot deze medicijnen. Ik wel, zij niet. Dat vind ik een onaanvaardbare gedachte.'

Twee jaar geleden kwam Nefkens in actie. Zijn arts, Joep Lange, organiseerde als voorzitter van de International Aids Society een conferentie in Bangkok. Nefkens: 'Aids is een taboe-onderwerp in Thailand. Om het onderwerp bij een groot publiek bespreekbaar te maken, bracht ik Thaise en Vietnamese kunstenaars in contact met seropositieve prostituees. De kunstwerken die zij daarna maakten, werden tentoongesteld in The Queen's Gallery in Bangkok.'

Na het succes van die tentoonstelling vroeg Nefkens met zijn stichting ArtAids aan tien bekende, internationale kunstenaars een affiche te maken over de aidsproblematiek. De affiches hangen sinds gisteren in museum Het Domein in Sittard. Later zullen ze te zien zijn in Oss, Leeuwarden en Rotterdam.

Nefkens wil met de tournee niet alleen de discussie over hiv stimuleren. 'Voor mensen in de Derde Wereld moeten ziekteverzekeringen komen, net als hier. Alleen met een zakelijk goed doordacht plan zijn de verzekeringsmaatschappijen en de farmaceutische industrie te overtuigen dat de Derde Wereld een interessante markt is.'

Wees solidair met mensen met aids. Dat zal ook zijn boodschap zijn als Nefkens morgen de Sittardse jeugd toespreekt. In Frankrijk stond de seropositieve schrijver eenmaal eerder voor een schoolklas. 'Ik ben gewoon, ik ben zoals jullie', hield hij toen scholieren voor. Net zo gewoon ook als de Afrikanen en Aziaten die besmet zijn met hiv.

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens