Hippe wedergeboorte voor populairste Braziliaan

Aan het begin van de jaren '60 schreef Braziliaan Jorge Ben Jor tegen de bossa-novastroom in twee magistrale hits, te weten Mais Que Nada en Chove Chuva, nummers die in Amerika en Europa bekend werden in een uitvoering van pianist/zanger Sergio Mendes. Hij geldt als een van de populairste Braziliaanse artiesten ooit, die niet alleen succesvol andermans liedjes vertolkte, maar ook met zijn groep Brasil '66 een mix van jazz, bossa-novaritmes en softe popmelodieën bracht die aansprak.

Sergio Mendez

Zijn comeback maakt hij op zijn 65ste dankzij rapper Will.i.am van urban-popcollectief Black Eyed Peas. De rapper restylede voor Timeless het oude bossa- en samba-repertoire van Mendes, met vrolijke bijdrages van soul- en hiphopsterren als Erykah Badu, Stevie Wonder, Q-Tip, Jill Scott, John Legend, Justin Timberlake en The Roots.

Sommige nummers ondergingen niet alleen een muzikale metamorfose, maar konden ook hun oude titel inleveren. Zo werd Henry Mancini's Slow Hot Wind onder het bewind van Will.i.am That Heat en is Mais Que Nada getransformeerd tot een stoere hiphop-bossanova. Een groot gemis in deze fusie tussen luchtige samba en rap is echter de persoonlijkheid van Mendes zelf. De Braziliaan laat zich zijn hippe wedergeboorte (succes gegarandeerd) vooral welgevallen. Maar in een tijd waarin de ene oude artiest zijn carrière nieuw leven inblaast met tot kitchjazz bewerkte rocknummers en een andere jazzlegende een avontuur ziet in samenwerkingen met hedendaagse popartiesten, verbaast dat niet.

Amanda Kuyper

CD POP

Sergio Mendes: Timeless Concord/ Hear

    • Amanda Kuyper