Het Westen gaat verliezen

De trend: de economische macht verschuift van de VS en Europa naar China, Brazilië, India en Rusland

A banner hangs from outside the New York Stock Exchange (NYSE), 08 March, 2006, to mark the first day of trading of the NYSE Group, Inc. in New York. Trading under the symbol NYX, the new company is a result of a purchase by the NYSE of the electronic trading system Archipelago Holdings, turning the 213-year-old exchange into a for-profit company. AFP PHOTO/Stan HONDA AFP

2006 VS zijn de grootste

De globalisering mag dan om zich heen grijpen, de verhoudingen in de wereldeconomie zijn nog redelijk vertrouwd. De Verenigde Staten zijn op afstand de grootste economie, met een bruto binnenlands product (bbp) van bijna 12.000 miljard dollar. Japan volgt, met een bbp van omgerekend 4.500 miljard dollar. Daarna komt het oude Europa: Duitsland met 2.000 miljard, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië.

De opkomende machten in de wereldeconomie zijn nog weinig meer dan een belofte. India, Rusland en Brazilië hebben een kleinere omvang dan Nederland, en China streeft pas dit jaar het Verenigd Koninkrijk voorbij.

2016 De BRIC's komen op

Brazilië, Rusland, India en China, ofwel de BRIC's, zoals de zakenbank Goldman Sachs ze heeft gedoopt, roeren zich. Een structureel hogere economische groei dan die in de oude westerse landen heeft de opkomende machten al ver opgestuwd op de wereldranglijst.

De Chinese economie is nu al even groot als die van Japan, en het dubbele van die van het Verenigd Koninkrijk. Rusland en India zijn de omvang van Italië al gepasseerd. Brazilië start wat langzamer, maar is nu al vergelijkbaar met de economie van Nederland en België samen.

De Verenigde Staten liggen nog een straatlengte voor. Omdat de economische groei daar structureel hoger ligt dan in die van de andere westerse landen, is de Amerikaanse economie nog steeds een factor drie groter dan die van China.

2046 China nummer één

De verhoudingen in de wereldeconomie zijn volgens de calculaties van Goldman Sachs radicaal veranderd. Niet langer de VS, maar China voert de ranglijst aan, met een bbp van bijna 35.000 miljard dollar. De Verenigde Staten zijn, met 31.000 miljard, afgezakt naar de tweede plek. India komt daar met een bbp van 19.000 miljard achteraan.

En de oude machten? De Europese landen zijn al lang voorbijgestreefd door Rusland en Brazilië, waarvan de economie nu al anderhalf maal de omvang heeft van de voormalige economische macht Duitsland.

Het zwaartepunt in de wereldeconomie is definitief verschoven naar Zuid- en Zuidoost-Azië, met de westkust van de Verenigde Staten als laatste bastion van wat eens de macht van het Westen was.

Maarten Schinkel

Economieredacteur van NRC Handelsblad

    • Maarten Schinkel