Gouden Uil postuum naar Van Woerden

De Vlaamse literatuurprijs De Gouden Uil 2006 is zaterdag postuum uitgereikt aan de in november vorig jaar overleden schrijver Henk van Woerden. Hij kreeg de prijs voor zijn laatste boek Ultramarijn.

De Gouden Uil werd zaterdag tijdens een live tv-uitzending vanuit het Antwerpse Hilton in ontvangst genomen door de weduwe van de schrijver, Nicole Müller- Van Woerden. Zij bedankte 'de Belgische jury en het Belgische volk' voor hun 'gedurfde en onbekrompen keuze'. 'Maar ik wil vooral Henk bedanken', zei ze, 'die een prachtig boek heeft nagelaten. En die door deze bekroning nog is en niet was en altijd zal blijven.'

In januari bleek Ultramarijn niet in aanmerking te komen voor de Nederlandse Libris-literatuurprijs, omdat die volgens de reglementen alleen kan worden uitgereikt aan nog levende schrijvers.

Ultramarijn is het verhaal van de muzikant Joakim die verliefd is op zijn halfzus Aysel. Het boek speelt in een niet nader aangeduid land aan de Middellandse Zee. De laatste roman van Henk van Woerden verscheen kort voordat hij op 57-jarige leeftijd plotseling in zijn slaap overleed.

Volgens de jury van De Gouden Uil is Ultramarijn 'als een symfonie, een zorgvuldig gecomponeerd werk met vele ondertonen. Maar in die klassieke, technische beheersing gaat het zinnelijke nooit verloren. Het is aards. Het is helder. Het is ingetogen. Het is een bezonken boek vol van de overweldigende, vernietigende, stuwende kracht van een diepe liefde. Het is een boek om lang te koesteren.'

Aan de prijs zijn een beeldje en geldbedrag van 25.000 euro verbonden. De andere vier genomineerde boeken waren De engelenmaker van Stefan Brijs, Alfa Amerika van Jan Van Loy, Zwerm van Peter Verhelst en Joe Speedboot van Tommy Wieringa. De Vlaming Stefan Brijs kreeg De Prijs van de Lezer voor zijn roman De engelenmaker. Er was dit jaar geen non-fictie voro de prijs genomineerd

De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs werd uitgereikt aan de Nederlandse Floortje Zwigtman voor haar Schijnbewegingen. Zwigtman won de prijs drie jaar geleden ook al, en had 'uit bijgeloof' geen speech voorbereid. 'Ik ben flabbergasted.' Schijnbewegingen gaat over een jongen van 16, die in het Londen van 1894 verstrikt raakt in het schandaal dat Oscar Wilde te gronde richt. De roman, een zoektocht naar de aanvaarding van homoseksualiteit, is vorig jaar enthousiast ontvangen.