Gewelddadig einde aan protest in Wit-Rusland

Circa 1.000 agenten van de Wit-Russische oproerpolitie hebben zaterdag met behulp van traangasbommen en knuppels een einde gemaakt aan een protestmars van de oppositie. Tientallen opposanten, onder wie de organisator van de mars, oppositieleider Aleksandr Kozoelin, werden opgepakt, toen zij vanaf het centrale plein naar de gevangenis liepen om hun solidariteit te betonen aan circa 300 mensen die daar zijn vastgezet na eerdere demonstraties.

De actie van zaterdag volgde op een week van massaal protest tegen de uitslagen van de presidentsverkiezingen van 19 maart. Daarbij won de zittende president Aleksandr Loekasjenko, die Wit-Rusland al twaalf jaar op autoritaire wijze regeert, de verkiezingen met overgrote meerderheid van stemmen. Volgens de oppositie en het westen zijn de verkiezingen vrij noch eerlijk verlopen.

Verschillende westerse landen, waaronder Tsjechië en Duitsland, hebben verontwaardigd gereageerd op het geweld dat is gebruikt bij het uiteenslaan van de demonstratie. Polen meldde gisteren dat de voormalige Poolse ambassadeur in Wit-Rusland en een Poolse journalist door de politie zijn geslagen.

De Europese Unie en de Verenigde Staten kondigden vrijdag al sancties af tegen Wit-Rusland. Waarschijnlijk wordt een groot aantal hoge Wit-Russische functionarissen, onder wie president Loekasjenko zelf, reisbeperkingen opgelegd. Buitenlandse banktegoeden worden mogelijk bevroren.

Volgens mensenrechtenorganisatie Viasna (Lente), dat informatie over de arrestanten verzamelt en ze van voedselpakketten en juridische hulp voorziet, heeft de politie in Minsk nu in totaal zo'n 1.000 mensen gearresteerd. Viasna, dat illegaal opereert, noemt de toestand in de gevangenissen erbarmelijk.

De cellen zitten overvol en een deel van de gevangenis in Minsk wordt volgens Viasna niet verwarmd. De meeste arrestanten zitten vijf tot vijftien dagen vast.

Na de demonstratie van zaterdag riep de belangrijkste oppositiekandidaat, Aleksandr Milinkevitsj, de bevolking op om op 26 april een nieuwe protestactie te voeren. Op die dag wordt de nucleaire explosie in Tsjernobyl van twintig jaar geleden herdacht. Het zuidoosten van Wit-Rusland werd toen met radioactief materiaal besmet.