Gevechten in Bagdad tussen leger VS en shi`itische milities

Bagdad. Het Amerikaanse leger heeft twee aanvallen uitgevoerd op de militie van de shi`itische geestelijke Muqtada al-Sadr in Bagdad. Daarbij zijn zeker 18 militieleden omgekomen. De Amerikanen vielen onder meer een moskee binnen, waar ze 41 medewerkers van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken arresteerden. Deze bewaakten een geheime gevangenis, waar volgens Iraakse regeringsbronnen 17 buitenlandse gevangenen vastzaten, waarschijnlijk sunnitische strijders van Al-Qaeda. Volgens een woordvoerder van Sadr openden de Amerikanen zonder reden het vuur op de moskee. Het bericht van de Amerikaanse operatie kwam net na een mortieraanval op het huis van Sadr. Daarbij raakten een bewaker en een passerend kind gewond. Het Amerikaanse leger heeft geen commentaar gegeven op de aanvallen en het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent de arrestatie van personeel. Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Bagdad is eerder een geheime gevangenis gevonden, waar sunnieten werden gemarteld.