'Genoeg plek dementen'

Als er voor demente bejaarden onvoldoende plaats in verpleeghuizen is, dan zijn de verpleeghuizen daarvoor verantwoordelijk. In principe moeten zij capaciteit creëren bij het College Bouw, een instelling van het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dat zei een woordvoerder van het ministerie vanochtend naar aanleiding van een 'noodkreet' van directeur N. Engelen van de Mondriaan Zorggroep in Heerlen. Engelen meldde vrijdag dat voor 300 dementen in zijn regio geen plaats is in de verpleeghuizen, en dat een deel van hen wordt ondergebracht in tehuizen elders.

VWS zei vanochtend dat onlangs voor 25 van de betrokken dementen een plaats is gevonden. De woordvoerder zei dat er in deze regio 'nieuwe capaciteit' aankomt. 'Voor 2007 zijn 120 extra plaatsen aangevraagd, voor 2008 zo'n 58.'

Directeur A. Maranus van Circonflex in het Brabantse Zevenbergen zegt dat in zijn regio thans een tiental dementen op de wachtlijst staan. 'Onder Paars was het: wat je deze mensen als zorgaanbieder biedt, krijg je vergoed, want de wachtlijsten moeten weg', legt hij uit. 'Het huidige kabinet vond de kosten onaanvaardbaar. Leg je een plafond in het budget, dan neemt de kans op wachtlijsten toe.'