Geestelijke toestand bekeerling onderzocht

De zaak tegen de bekeerde Afghaanse christen Abdul Rahman is gisteren terugverwezen naar de aanklager. Volgens het Hooggerechtshof in Kabul zijn er 'problemen met het bewijs van de aanklager'. Tijdens een verhoor bij het vooronderzoek had Rahman verklaard dat hij stemmen in zijn hoofd hoorde. Familieleden hebben in getuigenissen bevestigd dat hij geestelijk niet in orde is.

Vandaag zou aanklager Abdul Wasei laten vaststellen of Rahman geestelijk in staat tot berechting. Hoe dat gebeurt, is onbekend.

Rahman is aangeklaagd omdat hij zestien jaar geleden de islam is afgevallen. Hij krijgt daarvoor mogelijk de doodstraf. Hij bekeerde zich tot christen toen hij voor een christelijke ontwikkelingsorganisatie in Pakistan werkte.

Omdat Rahman in de gevangenis in Kabul bedreigd werd door medegedetineerden, is hij vrijdag overgebracht naar de streng bewaakte en wegens slechte detentieomstandigheden en opstanden beruchte Pul-i-Charki-gevangenis buiten de hoofdstad.

Rechter Ansarullah Mawlavizada moet balanceren tussen protest van westerse regeringen tegen schending van de godsdienstvrijheid en de oproep van geestelijken in eigen land tot de doodstraf. President Karzai sprak vorige week met de aanklager.

In reactie op de westerse protesten demonstreerden vandaag honderden mensen in de noordelijke stad Mazar-i-Sharif tegen mogelijke vrijlating. Zij riepen anti-westerse leuzen en eisten de dood van de bekeerling. Over bescherming van Rahman indien hij vrijkomt geven de autoriteiten geen informatie.