Frits Fentener van Vlissingen overleden

Frits Fentener van Vlissingen, oud-topman van SHV, is zaterdag op 72-jarige leeftijd in Friesland overleden. Dat heeft SHV vanochtend bevestigd. Fentener van Vlissingen leidde het familiebedrijf in de jaren 1975-1984; hij was er tot vorig jaar commissaris. Zijn vermogen wordt geschat op 2,5 miljard euro.

Fentener van Vlissingen (Düsseldorf, 1933) was de oudste van vier kinderen. In 1984 nam zijn jongste broer Paul (1941) de leiding over. Middelste broer John (1939) en zuster Mary Ann (1936) hebben bij het bedrijf geen leidinggevende functies bekleed. SHV (Steenkolen Handelsvereniging) was van oudsher een brandstoffenleverancier. Het groeide onder Fentener van Vlissingen uit tot een breed, internationaal opererend concern, dat actief is in de schroothandel (recycling), de handel in lpg (SHV Gas) en de exploratie en productie van olie en gas (Dyas). Daarnaast exploiteert het, buiten Europa, de groothandel Makro. Later werd het in Nederland eigenaar van participatiemaatschappij NPM dat met risico-kapitaal in bedrijven investeert.

Met zijn twee broers John en Paul bezat Frits ongeveer 60 procent van de aandelen in het bedrijf. De overige aandelen zijn in handen van andere familieleden, nazaten van andere oprichtersfamilies en (oud-)bestuurders.

Fentener van Vlissingen studeerde natuurkunde in Delft en trad, na zijn militaire dienst, op 32-jarige leeftijd in dienst van het familiebedrijf. Al na twee jaar, in 1967, trad hij toe tot de directie. In 1975 werd hij bestuursvoorzitter. Na zijn pensionering, in 1984, was Fentener van Vlissingen een veelgevraagd commissaris in het Nederlandse bedrijfsleven. Hij vervulde die functie onder meer bij Akzo Nobel, ABN Amro, CSM, Pon Holdings en Gist-Brocades. Ook was hij adviseur van de raad van bestuur van Unilever.

Met zijn eigen investeringsmaatschappij Flint Holding participeerde hij in tal van Nederlandse bedrijven en belegde hij in (monumentaal) vastgoed. Een van de grootste beleggingen van Flint is die in de Amsterdamse kabelfabrikant Draka. Daar was Fentener van Vlissingen nog altijd president-commissaris, sinds 1985. Zijn dochter Annemiek (1961), ook commissaris bij Draka, is sinds vorig jaar president-commissaris van SHV en vertegenwoordigt daarmee de volgende generatie.