De A-factor

Ik wil mijn huis verkopen en daarom bak ik appeltaart. De geur van appeltaart schijnt kritische kopers tot willoze wezens te maken die, zonder lastige voorbehouden, ruim boven de vraagprijs bieden. Zelf vind ik het ook heerlijk ruiken als ik kippensoep trek, boeuf bourguignon maak en brood of brownies bak, maar daar verkoop je dus geen huizen mee, zeggen ze.

Dat het bij de A-factor vooral om de geur en niet per se om de taart zelf gaat bewees een vriendin van een vriendin die uit tijdnood een paar losse plakjes bladerdeeg samen met een in stukken gesneden appel in de oven schoof. Huis verkocht aan de eerste de beste neus die binnenkwam.

Mij lijkt het, voor de zekerheid, beter om die appeltaart ook echt aan te bieden aan het koperspotentieel. Thermoskan koffie erbij, dure bloemen op tafel. Ik zou mijn huis bijna zelf kopen als ik niet net een ander had gekocht. Ik haal het Wannée-kookboek uit de kast. Dit oerdegelijke basiskookboek, geschreven door een lerares aan de Amsterdamse Huishoudschool, is inmiddels in de 27ste druk verschenen. Precies wat ik nodig heb. Onder het toeziend oog van Cornelia Johanna Wannée kan mijn 10.000-euro-appeltaart niet mislukken.

Benodigdheden voor een appeltaart met doorsnede van 24 cm:

300 g bloem

100 g witte basterdsuiker

200 g koude roomboter

mespunt zout

1 ei, losgeklopt

1 kilo vaste, frisse appels, bijvoorbeeld handgoudrenetten

100 g rozijnen

50 g amandelen, gepeld en gehakt

1½ theelepel kaneel

75 g suiker

extra: beboterde springvorm

Zeef bloem en basterdsuiker in een kom. Voeg boter, zout en 3 eetlepels ei toe. Snijd de boter met 2 messen in kleine blokjes. Kneed er met een koele hand een samenhangend deeg van. Druk driekwart van het deeg gelijkmatig op de bodem en tegen de zijkant van de vorm. Laat de vorm en het resterende deeg in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 175°C. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in dunne plakjes. Vermeng met de rozijnen, amandelen, kaneel en suiker. Vul de vorm stevig met het appelmengsel. Maak van het resterende deeg repen van ongeveer 1,5 cm breed en 0,5 cm dik.

Maak van de deegrepen een vlechtwerk op het appelmengsel. Vouw de opstaande deegrand iets over het mengsel en zorg dat de repen deeg tegen de deegrand zijn vastgedrukt. Bestrijk het deegvlechtwerk en de rand met het resterende ei. Plaats de vorm op het ovenrooster onder in de oven en bak de appeltaart in ongeveer 1 uur en een kwartier goudbruin en gaar. Laat in de vorm afkoelen.

Sta jij bekend om je weergaloze appeltaart? Stuur je recept naar en praat mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil