DaimlerChrysler stopt productie Smart bij NedCar

De Duits-Amerikaanse autofabrikant DaimlerChrysler stopt op termijn met de productie van de Smart For-Four, die bij NedCar in het Limburgse Born wordt gemaakt. Wanneer DaimlerChrysler dit doet, is nog onderwerp van onderhandelingen, maar Daimler-topman Dieter Zetsche wil dat Smart uiterlijk 2007 weer winst maakt. Hij richt zich wat dit betreft uitsluitend op de productie van de Smart-tweezitter die in Hambach in Elzas-Lotheringen wordt geproduceerd.

Bij NedCar blijft alleen de productie van de Mitsubishi Colt over. Dat is waarschijnlijk te weinig om de fabriek op een efficiënte manier draaiende te houden. De vakbonden zijn daarom zeer bezorgd over de toekomst van de 3.000 werknemers bij NedCar, waar de afgelopen twee jaar al 1.700 werknemers zijn ontslagen en vorig jaar 115.000 auto's zijn geassembleerd. Veel minder dan de 210.000 waar op gemikt werd.

De toekomst van NedCar, ooit opgezet als vervangende werkgelegenheid voor het sluiten van de Limburgse kolenmijnen, ligt nu volledig in handen van het Japanse Mitsubishi, dat veel in NedCar heeft geïnvesteerd. 'Een nieuwe productielokatie opstarten kost miljarden en NedCar vormt de enige productiecapaciteit voor Mitsubishi in Europa', zegt een woordvoerder van DaimlerChrysler. 'Ik verwacht dat Mitsubishi daarom niet snel uit Limburg zal vertrekken. Mitsubishi moet net als de andere Japanse fabrikanten toch ergens in Europa een basis hebben.'

Het vertrek van DaimlerChrysler is de tweede zware klap die NedCar binnen enkele jaren te verwerken krijgt. Eerder vertrok Volvo, dat zijn kleine auto's in Limburg produceerde, al bij Nedcar. Moederbedrijf Ford had de nodige productiecapaciteit over en denkt dat het de kleine Volvo's zelf goedkoper kan produceren dan NedCar.

In Stuttgart verliezen door het vertrek van DaimlerChrysler uit Limburg 300 mensen hun baan die op de verkoop- en marketingafdeling van Smart werken. Van de Smart For-Four zijn ongeveer 100.000 exemplaren verkocht. Van de tweezits-Smart, een initiatief van de Zwitserse horlogefabrikant Hayek (Swatch), zijn tot nu toe 700.000 auto's gefabriceerd.