Clubs, feesten, zakendoen

Wat doet een dj op het jaarlijkse feestje van de dance-industrie?

Talent scouten, zichzelf promoten en draaien.

Housemariekes bereiden zich voor op hun optreden van gisterenop het Winter Music Festival in Miami. Foto Cleo Campert Winter Music Conference Campert, Cleo

Het had weinig gescheeld of dj Joost van Bellen was dit jaar niet bij de Winter Music Conference in Miami geweest. Tijdens een tussenstop in Detroit ontdekte de Amerikaanse douane platen in zijn koffer, terwijl hij als doel van de reis 'vakantie' had opgegeven. ''Je hebt fraude gepleegd' schreeuwden ze. 'Als we één plek vinden waar je moet draaien ga je de gevangenis in!' Ze hebben me twee uur vastgehouden', vertelt Van Bellen met lichte woede in zijn stem bij de poolparty van het Surfcomber hotel in Miami. 'Een werkvisum kost iets van 2000 euro, maar ik verdien hier geen geld, dus dit is geen werk.'

De douanebeambten belden nummers uit zijn telefoon en besloten te googlen om te achterhalen of hij ergens moest draaien. Geluk bij een ongeluk: Van Bellen had zijn website nog niet bijgewerkt en het draaien op een aantal feesten was niet doorgegaan. Wat komt hij hier dan wel doen? 'Talent scouten, mezelf promoten, mijn contacten versterken en uiteindelijk toch nog draaien. Morgen in The Whitelaw Hotel.'

Het jaarlijkse tripje naar zonnig Miami is een best een investering. 'Ik betaal het niet zelf. Iedereen doet wat in de pot. De clubs 11 en Tivoli, waar ik mijn clubavond Rauw organiseer, en mijn eigen firma Meubelstukken.' Vanavond staat Hot Chip op het luisterprogramma. Daarna een nieuwe band uit L.A.

De nestor van de Amsterdamse dancescene heeft zo'n beetje alles gezien, maar laat zich toch weer verrassen. 'Gister was een goeie dag. Ik heb zo'n pak cd's meegekregen', vertelt hij terwijl hij met zijn handen 20 cm aangeeft. 'Een goede score, daar zitten dingen tussen die over een paar maanden pas in Nederland zijn.' Gisteren had hij eerst een feestje van een platenmaatschappij bij Nikki Beach Club, daarna door naar een feest in The Shelbourne Hotel. Toen door naar Tommy Lee's Rockbar waar wat slechte dj's 'helemaal op de acid' draaiden en uiteindelijk nog om half vijf 's morgens naar Club Space waar oudgediende Francois Kevorkian - een van de helden van de legendarische club Studio 54 in New York - aan het werk was. 'Daar was het oogballen eruit. Maar wel een goede sfeer, beetje Ibiza-achtig.'

Gistermiddag, Whitelaw Hotel South Beach Miami. Een witte strak ingerichte art deco lobby. In een hoek onder de trap staat een dj keiharde electro te draaien. Het is niet Joost van Bellen, zoals wel was afgesproken. 'Ik had heftige hoofdpijn. Langs mijn hotel rijden alleen maar grote auto's met boomsystems, dus de kamer is één grote trilplaat. Ik had uiteindelijk maar een uur geslapen', vertelt hij later op de avond in de suite in het Aqua Hotel, die hij deelt met fotografe Cleo Campert en DJ Wannabe A Star. Het is een puinhoop. 'Het lijkt hier wel een studentenhol!', zegt hij ietwat beschaamd. Cleo lacht. 'Een studentenhol met twee badkamers zeker!' De hoofdpijn is wat gezakt en Van Bellen heeft zich in het zwart gehuld vanavond. Niet alleen zijn kleding, maar ook zijn ielige snorretje is zwartgekleurd met wat mascara. Mr. en Mrs. Cameron zijn er ook en gaan mee om de nieuwe cd van Arling & Cameron onder de aandacht te brengen. Vannacht staat eerst een feest rond het zwembad van de Shore Club - een van de duurste hotels van de stad - op het programma. 'Een überhip feestje van V magazine, een heel glam blad.' Van Bellen staat op de gastenlijst.

Eenmaal bij het zwembad van de Shore Club: chique mensen aan de cocktails, rood paars belichte palmbomen, jaren '80 hits. Van Bellen staat onrustig om zich heen te kijken. Er is zo veel te doen: zometeen nog een feestje van X-Mix Productions en er is nog iets in Space in Downtown Miami. 'Denk niet dat ik daar naartoe ga, is me iets te ver weg. Moet het vanavond een beetje kalm aan doen en krachten sparen voor morgen.'

Kijk op wintermusicconference.com/

    • Femke Floor van Praag