Burgemeester onder vuur om dure order

Een meerderheid van de gemeenteraad van Heerlen wil helderheid over de bemoeienis van voormalig burgemeester A. Sakkers bij een miljoenenopdracht voor het plaatsen van beveiligingscamera's in het centrum.

Volgens het Limburgs Dagblad zijn in 2003 onder verantwoordelijkheid van Sakkers, die nu burgemeester is van Eindhoven, de Europese aanbestedingsregels overtreden. Daardoor kon het beveiligingsbedrijf VCS International BV uit Waalwijk zonder concurrentie een offerte uitbrengen.

Volgens de krant was het bedrijf 'een relatie' van Sakkers. Deze zou samen met enkele ambtenaren de gemeenteraad opzettelijk hebben misleid, waardoor het niet nodig leek om de order van bijna 3 miljoen euro openbaar aan te besteden.

Na zijn benoeming tot burgemeester in Eindhoven accepteerde Sakkers een commissariaat bij het bedrijf, dat eerder ook camera's aan de gemeente Eindhoven leverde. Sakkers gaf zijn bijbaan op na kritiek uit de Eindhovense raad.

Morgen vergaderen de fractievoorzitters van de Heerlense raad. Een raadsmeerderheid eist helderheid. SP-fractievoorzitter R. de Wit hoopt dat vóór morgen meer duidelijk is. De Wit: 'Wij willen weten of de gemeente benadeeld is en of er gemanipuleerd is met gegevens. Is er morgen niet voldoende helderheid, dan moet er een onderzoek komen.'

Sakkers reageert via een woordvoerder van de gemeente Eindhoven: 'Naar mijn overtuiging is het netjes, zorgvuldig en transparant gegaan. De aspecten die mijn persoonlijke rol raken, vind ik kwalijk, beschadigend en niet onderbouwd. De grens van wat ik acceptabel vind, komt erg dichtbij.'