Bellen in de lucht kan straks wél

De KLM gaat een proef nemen met bellen aan boord van vliegtuigen, waarbij passagiers gebruik kunnen maken van hun eigen gsm. 'We willen eerst kijken hoe passagiers erop reageren', zegt een woordvoerder van de KLM. 'Het gaat ook om het gebruik van Blackberries.'

Voordat de proef kan beginnen, moet de Europese instantie voor telefonie, de CEPT, nog het huidige verbod op het gebruik van mobieltjes in vliegtuigen opheffen. Deze week valt hierover waarschijnlijk een besluit. Technisch gezien is mobiel bellen geen belemmering meer. De problemen die storingen van telefoons voorheen opleverden voor de besturing van vliegtuigen en communicatie met de grond, zijn opgelost.

De KLM is niet de eerste maatschappij die mobiele telefonie in haar vliegtuigen introduceert. In de tweede helft van dit jaar komen het Portugese TAP en het Britse BMI met de mogelijkheid. Deze bedrijven nemen het niet op proef, maar voeren mobiel bellen meteen in. Met apparatuur van het bedrijf On Air, een consortium met onder andere vliegtuigbouwer Airbus. On Air zegt dat de tarieven komen te liggen op ongeveer 2,50 euro per minuut en later zullen dalen tot 1,50 euro.