Ajax en Feyenoord zelden zoals nu in de schaduw

Feyenoord won slechts één van zijn laatste vijf duels.

Ajax won dit seizoen slechts vijftien van de dertig duels.

De afgelopen vijftig jaar behoorde Ajax 34 keer en Feyenoord 23 keer bij de beste twee teams in de eindstand van de eredivisie. Dertien maal bezetten beide ploegen de eerste twee plaatsen, slechts een handvol keren was een van de twee niet vertegenwoordigd in de top. De kans dat Ajax of Feyenoord dit seizoen vóór de play-offs in de kop van de ranglijst eindigen, is aanzienlijk geslonken. Feyenoord verloor gisteren in de eigen Kuip met 2-0 van ADO Den Haag. Ajax kwam in de Arena niet verder dan een gelijkspel tegen NAC: 1-1.

Voor Feyenoord zijn de problemen het minst groot. De ploeg van trainer Erwin Koeman kan eigenlijk nauwelijks meer stijgen (te meer daar AZ de uitwedstrijd tegen RKC won) en zeker niet zakken. Koeman wees dat als een van de oorzaken voor de kansloze nederlaag tegen degradatiekandidaat ADO Den Haag. Hij vond zijn ploeg loom en ongeïnspireerd spelen en voegde er onmiddellijk aan toe dat de spelers een verantwoordelijkheid hebben naar de 35.000 toeschouwers in De Kuip. Vandaag wil hij een gesprek met de spelersgroep over de oorzaak van de opzienbarende terugval in de laatste weken. Feyenoord wist in de laatste vijf wedstrijden slechts één keer te winnen. De laatste overwinning dateert van 5 maart toen FC Utrecht werd verslagen. Nu was ADO Den Haag negentig minuten te sterk. Linksbuiten Joonas Kolkka maakte beide treffers voor het team van trainer Frans Adelaar.

Persoonlijke zaken zijn volgens Koeman ook van invloed op de inzet van zijn spelers. Zo verloor Alfred Schreuder zijn dochtertje door ziekte en is de vader van spits Dirk Kuijt ernstig ziek. De topscorer van Feyenoord scoorde deze maand pas één keer.

Grote gevolgen heeft de terugslag van Feyenoord niet. In de play-offs, voor een plek in de voorronden van de Champions League, kan de ploeg alles weer rechtzetten. In de huidige situatie komt Feyenoord dan uit tegen FC Utrecht.

Ajax zal de komende weken alle zeilen moeten bijzetten om de play-offs te halen. Na het gelijkspel tegen NAC bedraagt het verschil met nummer zes Heerenveen slechts twee punten. FC Utrecht is de ploeg van trainer Danny Blind op de ranglijst gepasseerd door een overwinning op Heracles. Marc-Antoine Fortuné besliste het treffen in de laatste minuut van de blessuretijd. Ajax won dit seizoen slechts vijftien van de dertig wedstrijden. De laatste zege van de Amsterdamse ploeg dateert net als bij Feyenoord van 5 maart: Sparta werd toen met 6-0 verslagen. Ajax is door het bereiken van de bekerfinale verzekerd van deelname aan de UEFA Cup als PSV kampioen wordt.

Tegen NAC maakte Ajax een vermoeide indruk. Na de snelle openingstreffer van Klaas-Jan Huntelaar leek een grote overwinning in het verschiet, maar Ajax was slordig in de afwerking. Markus Rosenberg trof een keer de paal. David Mendes da Silva zorgde er negen minuten voor tijd met een prachtig schot dat NAC op gelijke hoogte kwam. Gezien de kansen in de tweede helft van de Bredase ploeg wist trainer Cees Lok niet of hij teleurgesteld of tevreden moest zijn. Want er had volgens hem nog wel iets meer in gezeten.

Ajax zal in de resterende wedstrijden tegen Roda JC, Vitesse, AZ en RKC een plek bij de eerste vijf moeten afdwingen om zich te kwalificeren voor de play-offs.

AZ heeft die zorg niet. Trainer Louis van Gaal benut de aanloop naar de play-offs voor het uittesten van wat spelers. Barry van Galen (stopt) en Kenneth Perez (naar Ajax) kregen in Waalwijk tegen RKC rust. Daardoor kon Haris Medunjanin zich bewijzen op de plek achter de spitsen. De 21-jarige Bosniër besliste de wedstrijd met een vlammend schot. Bij AZ-middenvelder Denny Landzaat raakte de linkerarm uit de schouderkom.