Ajax belandt in gevarenzone na gelijkspel tegen NAC

Ajax is gezakt naar de cruciale vijfde plaats, en voelt de hete adem in de nek van Heerenveen en FC Groningen. Nummer drie Feyenoord speelt lusteloos de reguliere competitie uit.

Ajax zal zich de komende weken tot het uiterste moeten inspannen om de play-offs te halen. Na het gelijkspel tegen NAC bedraagt het verschil met nummer zes Heerenveen slechts twee punten. Ajax zakte naar de vijfde plaats; FC Utrecht is de ploeg van trainer Danny Blind op de ranglijst gepasseerd door een overwinning op Heracles. Marc-Antoine Fortuné van FC Utrecht besliste het treffen in de laatste minuut van de blessuretijd. De vijfde plaats op de ranglijst is de laatste die recht geeft op het meespelen in de play-offs. De nummers twee tot en met vijf spelen na de reguliere competitie een extra reeks wedstrijden. De winnaar plaatst zich voor de voorronde van de Champions League.

Ajax won dit seizoen slechts vijftien van de dertig wedstrijden. De laatste overwinning van de ploeg uit Amsterdam dateert net als bij Feyenoord van 5 maart: Sparta werd toen met 6-0 verslagen. Ajax is door het bereiken van de bekerfinale verzekerd van deelname aan de UEFA Cup als PSV kampioen wordt. Het resultaat van de bekerfinale is dan niet meer van belang.

Tegen NAC maakte Ajax gisteren een vermoeide indruk. Na de snelle openingstreffer van Klaas-Jan Huntelaar leek een grote overwinning in het verschiet te liggen, maar Ajax was slordig in de afwerking. Markus Rosenberg trof een keer de paal. David Mendes da Silva zorgde er negen minuten voor tijd met een prachtig schot voor dat NAC op gelijke hoogte kwam. Gezien de kansen in de tweede helft van de Bredase ploeg wist trainer Cees Lok niet of hij teleurgesteld of tevreden moest zijn. Want er had volgens hem iets meer in gezeten dan een gelijkspel.

Door het verlies van Feyenoord - in eigen stadion was ADO Den Haag met 2-0 te sterk - is de kans kleiner geworden dat Feyenoord de reguliere competitie op de tweede plaats beëindigt. De afgelopen vijftig jaar behoorde Ajax 34 keer en Feyenoord 23 keer bij de beste twee teams in de eindstand van de eredivisie. Dertien maal bezetten beide ploegen de eerste twee plaatsen, slechts een handvol keren was een van de twee niet vertegenwoordigd in de top.

Voor Feyenoord zijn de problemen minder groot dan voor Ajax. De ploeg van trainer Erwin Koeman kan eigenlijk nauwelijks meer stijgen; AZ heeft na de de gewonnen uitwedstrijd tegen RKC een voorsprong van vier punten op de club uit Rotterdam. Met een voorsprong van elf punten op nummer vier FC Utrecht is het uitgesloten dat Feyenoord nog een plaats zakt. Koeman wees die situatie aan als een van de oorzaken voor de kansloze nederlaag tegen degradatiekandidaat ADO Den Haag. Hij vond zijn ploeg loom en ongeïnspireerd spelen en voegde er onmiddellijk aan toe dat de spelers een verantwoordelijkheid hebben tegenover de 35.000 toeschouwers in De Kuip. Vandaag wil hij een gesprek met de spelersgroep over de oorzaak van de opzienbarende terugval in de laatste weken. Feyenoord wist in de laatste vijf duels slechts één keer te winnen. De laatste overwinning dateert van 5 maart toen FC Utrecht werd verslagen. Nu was ADO Den Haag negentig minuten te sterk. Linksbuiten Joonas Kolkka maakte beide treffers voor de ploeg van trainer Frans Adelaar.

Persoonlijke zaken zijn volgens Koeman ook van invloed op de inzet van zijn spelers. Zo verloor Alfred Schreuder zijn dochtertje door ziekte en is de vader van spits Dirk Kuijt ernstig ziek. De topscorer van Feyenoord scoorde deze maand pas één keer.

Grote gevolgen heeft de terugslag van Feyenoord niet. In de play-offs kan de ploeg alles weer rechtzetten. Als de stand op de ranglijst zo blijft, komt Feyenoord uit tegen FC Utrecht.

Trainer Louis van Gaal van AZ benut de aanloop naar de play-offs voor het uittesten van enkele spelers. Barry van Galen (stopt) en Kenneth Perez (naar Ajax) kregen in Waalwijk tegen RKC rust. Daardoor kon Haris Medunjanin zich bewijzen op de plek achter de spitsen. De 21-jarige Bosniër besliste de wedstrijd met een vlammend schot. Bij AZ-middenvelder Denny Landzaat raakte de linkerarm uit de schouderkom.