Afrikaanse atleten lopen weg

Bij de Gemenebest Spelen in Melbourne in Australië zijn tal van atleten verdwenen. Zes weggelopen sporters die namens Sierra Leone deelnamen aan de Spelen, zijn vandaag in de buurt van Sydney aangehouden. Acht andere atleten uit het Afrikaanse land worden nog vermist. Bovendien meldde Kameroen dat negen atleten worden vermist.

De Gemenebest Spelen werden gisteren afgesloten. Vermoedelijk hopen de weggelopen atleten dat ze in Australië kunnen blijven. De autoriteiten hebben de visa van de betrokken atleten ingetrokken. Daardoor hebben de vermiste sportmensen nu de status van illegale immigrant.

Eerder werd al bekend dat ook een Tanzaniaanse bokser en een hardloper uit Bangladesh zijn weggelopen uit het speciale atletendorp in Melbourne. De Australische premier Howard heeft gezegd dat de sporters alleen in aanmerking komen voor asiel als zij een geldige reden hebben.

Tijdens de Gemenebest Spelen van 2002 in Manchester verdwenen 21 atleten uit Sierra Leone, zeventig procent van het team. Sierra Leone kampt nog altijd met de gevolgen van de burgeroorlog die het land teisterde tussen 1991 en 2002.