7 redenen om uit te gaan

D' Drie Grapen

Midsland, Terschelling, Dorreveldweg 2, telefoon (0562) 448 975 keuken open 15.00-20.30u, dec-mrt: ma-di gesloten 3-gangen à la carte: gem. 25 euro Categorie: kindvriendelijk

In deze nostalgisch ingerichte boerderij met open haard kijk je je ogen uit naar alle gejutte spullen aan de muur en het plafond. Wie zich een voorstelling kan maken van een traditionele Hollandse kaart, hoeft de menukaart niet nauwgezet te bestuderen. In het seizoen is het groene gras vervangen door een Toscaans aandoende tegelvloer. Elke kleine verandering doet de vaste gasten een beetje pijn.

uitstekend | Belevenis lijkt me het juiste woord. Mijn vrouw en ik komen al zo'n twintig jaar op Terschelling. Zodra we op dit mooie en gastvrije eiland zijn, vraagt mijn dochter: wanneer gaan we naar de D' Drie Grapen?(A.B. te Utrecht, 27-10-2005)

matig | Het eten in de Grapen is uitstekend. Maar de service is beneden alle peil. Geen woord, laat staan vriendelijk, kan er af. Na het serveren van onze hoofdgerechten wordt ondanks lege glazen niet gevraagd of we nog iets willen drinken. (A.v.d.Z. te Vlaardingen, 05-10-2005)

2 CINEMA.NL DEBAT

Het Zwijgen

Utrecht: Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1. Aanvang film: 19.30u. Gesprek na afloop: 20.45. www.tumultdebat.nl

Gesprek over de Nederlandse thriller Het zwijgen van Adri Schrover en André van der Hout die tijdens het International Film Festival in Rotterdam in première ging. De film is gebaseerd op een bestaand Drents moordlied. Tot een eeuw terug, toen er vrijwel geen kranten waren, berichtten moordliederen in Drenthe over recente misdaden. Een gesprek met de regisseurs en actrice Susan Visser onder leiding van Ronald Ockhuysen (de Volkskrant).

3 FILM

Capote

Regie: Bennett Miller. Met: Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Clifton Collins jr., Chris Cooper. In: Tuschinski, Amsterdam; Louis Hartlooper, Utrecht.

De met een Oscar bekroonde Philip Seymour Hoffman speelt - ís - Truman Capote, de verwijfde, mondaine, arrogante en hypersensitieve schrijver die in een krantenberichtje over een gruwelmoord de kans ziet om een nieuw genre uit te vinden, de literaire non-fictie. De film van Bennett Miller laat zien dat Capote letterlijk over lijken wilde gaan. Maar ook dat dit uiteindelijk ten koste van hemzelf ging.

4 POLITIEK

Leiderschap in de politiek

Amsterdam: De Rode Hoed, Keizersgracht 102. Aanvang: 20.00u. Toegang gratis. Res: (020) 638 56 06 en www.rodehoed.nl

De Alumnikring Politicologie (UvA) organiseert met De Rode Hoed een discussiebijeenkomst over politiek leiderschap. Wat betekent de roep om leiderschap in de Nederlandse politiek? Wat voor politieke leider willen we; een visionair, een goed bestuurder of een politicus die onzekerheden weet te verminderen? Hierover spreken Hans Wiegel, Hans Kombrink en Gerda Verburg. Vervolgens een debat met de zaal onder leiding van Maarten Hajer.

5 FILM

Inside Man

Regie: Spike Lee. Met o.a.: Denzel Washington, Clive Owen, Jodie Foster. In: 65 bioscopen.

Bij een bankoverval die uitloopt op een gijzeling is niets meer wat het lijkt, en niemand meer wie hij lijkt. De voornaamste vraag die de plot moet beantwoorden mag dan wel zijn waarom de overvallers aan hun klus begonnen zijn, door de politieke subversie van Spike Lee denkt de kijker na over vele andere 'waaroms': het waarom van macht en van corruptie, van hebzucht en onverschilligheid, van politiek en geschiedenis.

6 WETENSCHAPSCAFÉ

Sexchromosomen

Rotterdam: Doelencafé. Aanvang: 19.30u, inleiding door Joost Gribnau, celbioloog. Inl: (010) 414 86 88 en www.reflexie.org

Het menselijk lichaam bestaat uit 23 chromosoomparen. Het genetisch verschil tussen een man en een vrouw wordt bepaald door een uniek chromosoompaar dat 'sexchromosomen' wordt genoemd: XY bij mannen en XX bij vrouwen. Wat is de rol van deze sexchromosomen in de ontwikkeling van de mens? En hoe zit het nou precies met de vele erfelijke ziekten die geassocieerd worden met het X-chromosoom?

7 TECHNIEK

Kunstmatige intelligentie bestaat niet

Groningen: Academiegebouw, Broerstraat 5. Aanvang: 16.30u. Toegang gratis. Inl: (050) 363 54 61 en www.rug.nl/studium.

Kunnen computers echt denken? De recentelijk gepromoveerde onderzoeker Sybe Izaak Rispens laat zien wat we kunnen leren over kunstmatige intelligentie als we de twee meest complexe technische uitvindingen van de laatste 400 jaar en de daarmee verbonden filosofische debatten met elkaar vergelijken: de computer en de mechanische klok.

Eet en recenseer mee op www.nrc.nl/iens